Pensia de invaliditate. Restricții prevăzute de legislație
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nu se pot cumula anumite venituri
Nu se pot cumula anumite venituri
Legea pensiilor include anumite restricții pentru persoanele care primesc pensii de invaliditate de gradul I, II sau III. Nerespectarea lor atrage după sine riscul de a pierde dreptul la pensie. Există însă și o excepție.

Concret, pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II de invaliditate, dar și cei încadrați în gradul III de invaliditate nu pot obține simultan cu pensia anumite venituri. De asemenea, nu este admis cumulul nici în acele situații în care veniturile sunt obținute în baza unor raporturi de serviciu - funcționarii publici.

Interdicția se aplică și în cazul veniturilor din activități în funcții elective, exceptând indemnizația de consilier local/județean. De asemenea, nu se poate cumula nici cu veniturile obținute din numirea în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului. În fine, cumulul este interzis și cu veniturile obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti. De asemenea, aceleași chestiuni sunt valabile și pentru pensia de urmaș gradul I sau II de invaliditate.

O nuanțare

Totuși, la pensionarii de gradul III de invaliditate există o nuanțare: cumulul e interzis doar atunci când se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv (mai puțin când e vorba de consilierii locali/județeni, desigur), scrie Avocatnet. Aceleași interdicții și excepția de mai sus se aplică și pentru pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate.

Citește și Dreptul la pensie. Se poate pierde dacă nu se respectă o condiție

Dacă autoritățile descoperă că interdicțiile nu sunt respectate, dreptul la pensie e suspendat în ziua următoare momentului când au început să fie cumulate respectivele venituri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel