Pensia medie a românilor de rând, chiar şi de zece ori mai mică decât cea a "specialilor". Cifre oficiale, 2023
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Comparatie pensii. Foto: Pexels.com
Comparatie pensii. Foto: Pexels.com
Casa Naţională de Pensii Publice a făcut public un raport cu privire la pensiile achitate în luna ianuarie 2023.

În cadrul documentului publicat de către Casa Naţională de Pensii Publice sunt prezentate atât pensia medie contributivă - adică cea pe care o încasează românii de rând care au cotizat pe toată durata perioadei active în muncă - precum şi pensia minimă încasată de către "speciali" - aşa zisa pensie de serviciu. 

Se remarcă un adevăr dureros: pensia românilor care au cotizat este de trei ori mai mică decât a celor care au pensii speciale. 

Concret, în ianuarie 2023 pensia medie lunară curentă este de 2.003 lei.

În aceeaşi lună, pensia medie de serviciu a fost:

- de 5.799 lei pentru membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României 

- de 5.050 lei pentru funcţionarii publici parlamentari

- de 21.404 lei pentru cei care beneficiază de Legea 303/2044 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

În ceea ce priveşte numărul pensionarilor, acesta este de 4.601.852.

FOTO: 

 

 

Citeşte şi: S-a aprobat restituirea contribuţiilor la sănătate reţinute pentru pensiile de peste 4.000 lei

 

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, restituirea eşalonată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate reţinute pentru pensiile ce depăşesc 4.000 de lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Este vorba de o restituire din oficiu pentru sumele reţinute în cursul anului 2022, urmând ca acest proces de restituire să aibă loc într-un interval asemănător cu cel în care a avut loc reţinerea acestor sume, respectiv într-un interval de un an de zile", a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În tranșe lunare, începând cu 1 martie 2023

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului pe acest subiect, sumele reţinute, cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, se restituie în tranşe lunare în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea.

Inclusiv pensii private și facultative

Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada 28.12.2022-1.03.2023. Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute din pensiile private şi din pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Restituirea sumelor reţinute se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii", se arată în comunicat.

Nu se restituie în aceste cazuri

Prin excepţie, precizează sursa citată, sumele reţinute din veniturile din pensii cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite şi indexate cu aplicarea articolului 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intrat sub incidenţa OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022. 

Citește și Pensii 2023. Contribuția care nu se mai reține. Cel puțin deocamdată

Cu toate acestea, Casa Națională de Pensii Publice a explicat că măsura nu se putea aplica din luna decembrie deoarece decizia CCR a venit după efectuarea procedurilor premergătoare plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 , precum tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor: ”CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023".....

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel