Pensii 2021. Când nu mai poți cumpăra vechime. Cumulul veniturilor
Autor: Oana Pavelescu | 15 sep, 17:46
Vechimea se poate cumpăra în anumite condiții
Vechimea se poate cumpăra în anumite condiții
Vârsta de pensionare și stagiul complet pentru pensionare sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o persoană să poată ieși la pensie pentru limită de vârstă. 

În ceea ce privește majorarea veniturilor din pensie (adică cumulul pensiei cu alte venituri), vorbim de două situații diferite: de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit și de persoane care sunt la pensie, dar mai câștigă bani și din alte activități.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri. În cazul celorlalte tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.

Așadar, pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lângă celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.

Casa de Pensii a comunicat condițiile pentru obținerea pensiei de urmaș

De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiții, și pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuției suplimentare prin contract de asigurat.

Continuarea plății contribuției către sistemul public de pensii (dacă ar fi posibilă) de către cei care au doar pensie s-ar face din banii primiți de la acesta, deci suma alocată traiului zilnic s-ar diminua. Care ar fi rațiunea pentru care un om în vârstă și-ar micșora veniturile prezente pentru o ipotetică mărire a lor pe viitor?

Dacă acestea sunt mai mari decât cheltuielile curente, pensionarul poate face economii pe care le are oricând la dispoziție, la nevoie, în vreme ce plata contribuției ar genera câștiguri doar pe viitor, de care nu beneficiază în cazul unor urgențe.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro