În legislația care este menită să încurajeze natalitatea în România, o reglementare este în defavoarea celor care vor ajunge la vârsta pensionării.
Pentru a corija acest inconvenient o inițiativă legislativă așteaptă să fie votată și de către deputați. În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că România traversează în prezent una dintre cele mai severe crize demografice, marcată atât printr-o scădere semnificativă a natalităţii, cât şi printr-o puternică migraţie internaţională a tinerilor.
Potrivit estimărilor realizate până in prezent, se anticipează că această criză se va accentua puternic după anul 2030, în special ca rezultat al bâlbelor politicilor promovate în ultimii ani pentru stimularea natalității şi al retragerii de pe piaţa muncii a celei mai numeroase generaţii de angajaţi, ca urmare a împlinirii vârstei legale de pensionare. Una dintre cele mai eficiente politici demografice din ultimele 2 decenii a fost reprezentată de adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr.148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, prin care tinerii care au realizat în ultimele 12 Iuni venituri profesionale din diferite activităţi au dreptul să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până Ia 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până Ia 3 ani.
Fără această politică publică, cu siguranţă că situaţia demografică din România ar fi fost mult mai gravă. Cu toate acesta, chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor și actualei Iegi a pensiilor, spun inițiatorii în document..
Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator, se explică în expunerea de motive.
Conform actualelor prevederi, înseamnă că pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. În aceste condiţii, un părinte (mamă sau tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2, 3 sau chiar 4 copii, atunci acesta va avea Ia finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent Ia pensie.
Aşadar, conform noii inițiativei legislative la calculul punctajului Iunar se va utiliza integral câştigul salarial mediu brut Iunar pentru perioadele respective.
Această prevedere se va aplica după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Citește și: Pensionare mai devreme cu doi ani fără penalizări. Noutăți
Legislația din România permite ca în anumite condiții unii români să se poată pensiona mai devreme cu doi ani fără penalizări.
Este vorba despre acei cetățeni care locuiesc în zone poluate. Astfel, aceștia se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără nicio penalizare.
Astfel, lista localităților unde cetățenii se pot peniona mai devreme urmează să se extindă din nou.
În expunerea de motive a noii modificări se spune că ”există anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare şi risc faţă de media naţională. Una dintre ele este în judeţul Hunedoara, unde activitatea minieră a fost principala sursă de dezvoltare pentru zeci de ani. Locuitorii comunelor Vaţa de Jos şi Răchitova din judeţul Hunedoara au fost expuşi de-a lungul timpului la numeroase mijloace de poluare”, explică inițiatorii modificării relgislative.
În același document se mai explică faptul că: ”În ce priveşte Vaţa de jos, putem enumera următoarele activităţi succesive: minele de la Căzăneşti şi Ciungani; fabrica de var din Vaţa de Jos (1926-1970), care spărgea blocurile din piatră prin dinamitare la suprafaţă, dispersând praf în aerul respirat de cetăţeni; fabrica de cărămidă care ardea cărămida în cuptoarele folosite pentru var folosind drept combustibil Iemnul şi cărbunele, rezultând poluarea aerului respirabil cu fum; concasorul pentru spart piatră, dispersând praf in aerul respirat de cetăţeni; fabrica de calcită şi vopsele, care sfărârna piatra în particule foarte mici (calcită), utilizată atât pentru vânzare directă, cât şi pentru producţia de vopsea la faţa locului. Tot acest proces a dus la poluare cu praf de calcită, respectiv poluare sonoră şi miros putemic de diluant, simţit de toţi locuitorii din zonă; fabrica de cherestea, care funcţionează şi în prezent, care produce o puternică poluare fonică”, spun inițiatorii. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...