"Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Chiar nu cred acest lucru şi nu cred că vor intra aici (n.r. - la reforma prevăzută în PNRR) pentru că noi vom discuta cu Comisia Europeană. Am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare din România, pe un procent până în 2070. Am solicitat de la ministere explicaţii, nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent sau cu un alt procent (n.r. - de încadrare în 9,4% din PIB cu plata pensiilor), ca să nu mai spun că într-un mod neprofesionist a fost scrisă în PNRR o expresie pe care noi o folosim în comunicare publică dar nicidecum într-un document oficial, într-un angajament al României cu Uniunea Europeană să scriem pensii speciale.
De acolo a pornit o întreagă discuţie. Ei au înţeles foarte bine (n.r. - oficialii europeni). Ştim foarte bine că şi comisarii europeni au o indemnizaţie, o pensie specială, la fel şi europarlamentarii; au înţeles despre ce este vorba, au înţeles că pensiile militare nu au cum să intre în această categorie pentru că sunt pensii militare de stat, nu pot intra în acel procent pentru că, de exemplu, pensiile de la Ministerul Apărării se plătesc din acel 2% din PIB - din angajamentul cu NATO - şi va fi 2,5% (n.r. - banii alocaţi pentru Apărare)" a declarat, recent, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministrul Muncii a fost întrebat la România TV, dacă după vouchere şi sumele de bani care le-au fost acordate pensionarilor anul acesta vor urma noi măsuri de sprijin.
"Am fost tot timpul nu rezervat, ci precaut. Am preferat să fim proactivi, să anunţăm şi să implementăm direct. Orice aş spune acum, orice aş comenta şi nu s-ar înfăptui ar dezamăgi şi nu-mi permit să-i dezamăgesc pe români", a spus ministrul Muncii.
Cât priveşte plafonul pus în PNRR pentru pensii, Marius Budăi a declarat: "În această perioadă am căutat foarte mult să înţeleg cum s-a ajuns la acel 9,4%, pentru că de la Ministerul Muncii nu a plecat o asemenea propunere. Şi de ce până în 2070? Am studiat, de asemenea, majoritatea planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre ale Uniunii Europene, dar şi legislaţia acelor state. Nu am găsit nicăieri o asemenea practică. Să spui în PRR că-ţi asumi un procent, din moment ce în niciun stat membru din UE nu există aşa ceva, este antiromâneşte şi continuăm discuţiile cu Comisia Europeană, pregătim argumente şi sper ca până la 31 decembrie 2022... eu îmi doresc eliminarea în totalitate a acestui procent".
Marius Budăi, ministrul Muncii, a făcut precizări legate de măsurile de sprijin pentru pensionari şi, în general, pentru românii aflaţi în dificultate.
"Aceasta nu este singura măsură din acest an. Vă aduc aminte că am început anul 2022 cu un pachet de măsuri, un pachet social pe care l-am discutat şi l-am negociat la formarea coaliţiei, cu o majorare de pensie minimă cu 25%, cu o majorare de 10% a pensiilor. Nu le enumăr, că nu facem un titlu de glorie cu asta, dar trebuie să stabilim adevărul.
După care avem această măsură de vouchere de 50 de euro în iunie, august, octombrie şi decembrie. Ajungem la sfârşitul acestei săptămâni la 2,1 milioane de carduri distribuite. Săptămânal, Poşta Română ne trimite în fiecare luni un tabel cu confirmarea de primire a cardurilor astfel încât în următoarea săptămână să şi alimentăm cardurile. Suntem în dinamică. A mai existat şi măsura care s-a încheiat vineri, pe 15, cu acei 700 de lei pentru seniorii României care încasează pensia până la 2.000 de lei. Iată că nu este o singură măsură", a declarat, marţi seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...