Urmărește dezbaterea live

Pensii militare. Marcel Ciolacu: Aş dori să fac un anunţ foarte clar
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Liderul PSD a vorbit inclusiv despre prețul unic la energie
Liderul PSD a vorbit inclusiv despre prețul unic la energie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre pensiile speciale și a dat asigurări că nimic nu se va întâmpla peste noapte. El a vorbit, de asemenea, și despre piața energiei. ”Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva”, a spus liderul PSD. 

"Aş dori să fac un anunţ foarte clar: nu va exista o ordonanţă dată peste noapte în ceea ce priveşte pensiile speciale sau modificările de pensionare la Armată, la Ministerul de Interne, la Jandarmerie şi, nu în ultimul rând, la magistraţi. Nimeni nu îşi va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanţă. Obligaţia Guvernului, asumată printr-un jalon PNRR până la 31 decembrie, este de a veni în Guvern cu un proiect de lege avizat de către toţi miniştrii, cum e şi normal. Şi pe urmă el va intra în dezbatere la Parlament. Îmi asum în totalitate cele declarate: că nu va exista peste noapte o ordonanţă de urgenţă, astfel încât magistraţi, militari, poliţişti, jandarmi se vor trezi cu regulile jocului schimbate de către politic, fără să fie o dezbatere şi o claritate a legii", a arătat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Reglementarea pieței energiei 

Pe de altă parte, liderul PSD a anunțat că Guvernul va elabora o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze aproximativ 80% din piaţa energiei, menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kwh.

"După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei - poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit - şi sper ca astăzi să închidem... Este vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară", a spus liderul social democrat.

El a menţionat că prin amendamente adoptate în Parlament vor fi luate măsuri privind persoanele vulnerabile, utilităţile publice şi cultele religioase.

Amendamente pe Legea 119

"În Parlament vom veni cu amendamentele pe Legea 119 cu cele promise: serviciile de utilităţi publice, companiile de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale - şi pe propria declaraţie - să beneficieze... sunt aparatele de oxigen folosite, sunt cazuri speciale. Sau familiile cu mai mult de trei copii, familiile monoparentale, care la fel, prin o simplă declaraţie, să intre în aceste tarife reduse", a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a subliniat că statul român nu trebuie să compenseze un profit "excepţional, speculativ", ci persoanele vulnerabile, economia românească şi producătorii "în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie".

Statul român trebuie să compenseze persoanele vulnerabile

"Se ajungea la un preţ de peste 4 lei, 4,5. Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva. Mai ales un profit excepţional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze persoanele vulnerabile, economia românească şi producătorii, în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie şi să aibă un profit care a fost mediu în ultimii ani, până să apară această criză. Cred că este o abordare cât se poate de corectă şi o stopare a unei greşeli monumentale a unui guvern dinaintea acestui guvern, când s-a liberalizat piaţa fără să previi o astfel de situaţie", a spus Ciolacu.

Prețul la energie

Întrebat dacă va fi menţinut preţul maximal de 1,3 pe kwh, Ciolacu a declarat că reprezentanţii coaliţiei iau decizii politice, iar "restul trebuie să le pună în aplicare".

"Eu nu discut în contradictoriu cu cei de la ANRE. Eu le spun celor de la ANRE ce atribuţii au, conform legii. După ce guvernul emite o ordonanţă şi Parlamentul o lege, ei trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul legislativ, respectiv legislaţia secundară. Nu există niciun producător, în acest moment, care să producă cu un preţ mai mare de 1,3. Dacă la acest preţ adăugăm întregul şir: şi distribuţie, şi furnizare, şi aşa mai departe, nu se depăşeşte acest preţ. În cazul în care se depăşeşte din producţie şi din costuri documentate, atunci statul intervine şi compensează (...)... Eu nu pot compensa să cumpere energie cu 400 de lei şi să o vinzi cu 3.000 de lei şi eu să compensez 2.600 de lei, cum a gândit actualul ministru al Energiei. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume", a mai precizat Ciolacu. 

Citește și Vârsta de pensionare. Kelemen Hunor: ”Este vorba de a da o penalizare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel