Pensii. Noua lege, adoptată în Senat în regim de urgență
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ASF  a stabilit un set nou de reguli
ASF a stabilit un set nou de reguli
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede anularea unor pensii speciale. Proiectul de lege stipulează anularea pensiilor speciale ale personalului Curții de Conturi, ale diplomaților, ale senatorilor și deputaților. Același regim îl vor avea cele ale personalului auxiliar din instanțe, ale funcționarilor publici parlamentari și ale Avocaților Poporului, proiectul fiind adoptat tacit, fără dezbatere, de Senat, legea ajungând la  Camera Deputaților, forul decizional. 

PMP a inițiat această lege care propune în schimb majorarea substanțială a veniturilor invalizilor și veteranilor de război, precum și a văduvelor acestora, argumentând că ”statul are datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită către adevărații ei eroi”, care în prezent primesc o recompensă medie de 239 de lei pe lună.

”Sursa de finanțare pentru acoperirea creșterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor de veterani de război, precum și urmașilor personalului armatei decedat în teatre de operații va fi asigurată prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate în afara principiului contributivității, jurisprudenței Curții Constituționale și practicii statelor NATO”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Câți beneficiari sunt

În România erau aproape zece mii de beneficiari de pensii speciale, fără a lua în calcul militarii și polițiștii, pensia medie fiind de peste 17.000 de lei.

Cei mai mulţi, respectiv 3.611, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 17.132 lei, din care 15.897 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensia de serviciu a membrilor Corpului diplomatic şi consular al României se acorda pentru 860 de persoane. Pensia medie era de 5.480 lei, din care 3.324 lei suportaţi de la bugetul de stat.

Pentru funcţionarul public parlamentar, numărul acestora fiind de 813 de persoane, pensia medie era de 4.371 de lei (2.654 lei suportaţi de la bugetul de stat).

De statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.464 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.689 lei, din care 7.523 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curţii de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.640 lei, din care 4.222 lei cota suportată din bugetul de stat.

De Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.814 pensionari, pensia medie fiind de 3.998 lei, din care 2.325 lei suportaţi din bugetul de stat.

Numărul parlamentarilor pensionari este de două ori mai mare decât cel al senatorilor și deputaților în funcție. 506 foști deputați și 221 de foști senatori primesc celebra indemnizație pentru limită de vârstă. În total, 727 foști demnitari, față de 465 cât numără în prezent Parlamentul. Pensiile speciale sunt cuprinse între 1.800 și 13.500 de lei pe lună, iar costul lunar al acestora depășește trei milioane de lei.

Citește și: Creștere de 19,7%. Fondurile de pensii private au mai mulți bani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel