Pensiile speciale, nucă tare pentru Guvern. Subiectul plimbat de colo - colo

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Premierul Ciolacu, ministrul Muncii și ministrul Justiției au discutat la Guvern problema pensiilor speciale.

Se ia în considerare creșterea impozitului pentru partea de necontributivitate ca parte a unei ajustări fiscale. De asemenea, se pregătesc și pentru discuții care urmează să aibă loc la Bruxelles, pe această temă.

Premierul Ciolacu și ministrul Transporturilor au transmis un mesaj ferm despre necesitatea și iminenta implementare a măsurilor de ajustare fiscală. Sorin Grindeanu a atras atenția că o omisiune în aplicarea acestor măsuri ar putea duce la oprirea proiectelor majore de infrastructură.

În vederea protejării fondurilor europene, guvernanții elaborează amendamente la legea pensiilor speciale în urma deciziei Curții Constituționale. Aceste modificări vor fi prezentate la Bruxelles, începând cu data de 21 august. După primirea avizului Comisiei Europene, membrii din partidul aflat la guvernare vor vota asupra modificărilor propuse în Parlament.

Premierul susține că ajustările fiscale și restructurarea în sectorul bugetar sunt imperative. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu asigură că actele normative nu vor aduce schimbări semnificative în privința consolidării instituțiilor de sport și tineret.

De asemenea, se analizează problema pensiilor speciale pentru a nu compromite obținerea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În urma anunțului Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din lege, premierul Ciolacu, ministrul Muncii și ministrul Justiției au discutat amendamentele ce urmează să fie prezentate la Bruxelles după 21 august.

Sursele indică faptul că, deși nu s-a ajuns la un consens cu privire la forma finală a legii, se ia în calcul majorarea impozitului pentru partea de necontributivitate, aplicabilă tuturor pensiilor speciale, nu doar ale magistraților.

Întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene, inclusiv a premierului Ciolacu, sunt planificate pentru a discuta ordonanțele privind restrângerea cheltuielilor bugetare și aspectele legate de fiscalitate.

Cu toate acestea, specialiștii și sindicatele solicită Guvernului o reevaluare a măsurilor propuse și care se află în pregătire.

Amintim că Marcel Ciolacu afirma la începutul lunii că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu, liderul PSD.

"Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!", a transmis Marcel Ciolacu, joi, într-o postare pe Facebook.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Decizia a fost anunţată de preşedintele CCR, Marian Enache. El a afirmat că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.

"Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (...) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie", a declarat Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com

pixel