Pensionare anticipată, fără penalizare, în domeniul feroviar. Cine va beneficia
Autor: Mihai Ciobanu | 03 aug 2022, 16:27
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Veşti bune pentru mai multe categorii de salariaţi din domeniul feroviar. 

Ministerul Transporturilor a publicat lista modificată a meseriilor importante pentru siguranța feroviară care pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu cinci ani, în condiții de vechime suficientă și fără penalizare. Este a șasea formă discutată de Guvern, dar de data aceasta sunt șanse să fie ultima.

Spre deosebire de listele anterioare, noua propunere include mult mai puțin poziții, și anume 63 poziții în zona feroviară și 14 meserii în domeniul transportului cu metroul, informează Clubferoviar.ro.

Lista poate fi consultată aici.

Iulică Măntescu, lider al Federației Mecanicilor de Locomotivă explică reducerea. „Foarte multe se suprapuneau, aceeași funcție avea diferite denumiri. Există modificări, dar nu foarte substanțiale, unele (meserii – n.red.) au fost comasate. Unele se suprapuneau la material rulant, la instalații”.

Dacă au 35 de ani de contributivitate, din care 30 pe calea ferată, se vor putea pensiona cu 5 ani mai repede fără penalizări. Dar dacă omul vrea să plece, va pleca chiar și cu penalități. Eu cred că cel mai important lucru în acest statut e așezarea funcțiilor, cei cu studii liceale nu ar mai trebui să fie plătiți ca acum cu salariul minim, ci cu 1,5, iar cei cu studii superioare între 1,8 și 2,2”, spune el.

 

Citeşte şi: Premierul Ciucă, anunţul momentului despre pensii: Vom discuta în coaliţie această variantă

 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în şedinţa conducerii liberalilor s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect.

"Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (...) Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea", a spus premierul Ciucă, la sediul central al PNL, după şedinţă, întrebat de jurnalişti dacă partidul susţine neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei.

El a afirmat că impactul bugetar ar fi de 87 milioane de lei, ceea ce înseamnă anual circa un miliard de lei. Premierul a arătat că această propunere a venit din partea fostului ministru al Muncii - Raluca Turcan, liderul organizaţiei judeţene PNL Sibiu. Întrebat şi dacă în coaliţie se va discuta şi despre o majorare a pensiilor, el a spus că acest subiect nu a fost discutat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe