Pensionare înainte de termen. O veste foarte bună
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este o veste foarte bună
Este o veste foarte bună
Persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în zone intens poluate ar putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare, după cum apare într-o propunere legislativă aflată în dezbaterea senatorilor.

Practic, prin proiectul de la Senat, parlamentarii vor să modifice din nou lista ce conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Concret, celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se vor alătura locuitorii comunelor Vața de Jos și Răchitova, ambele din județul Hunedoara.

Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

Mai exact, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.  

Citește și Budăi, despre VÂRSTA de PENSIONARE

Citește și Creşte punctul de pensie şi pensia minimă. Toate DETALIILE AICI

Adăugarea celor două localități la lista deja existentă e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece, în zonele respective, au fost existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc, scrie Avocatnet. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, sunt de părere inițiatorii măsurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel