În ordonanță se spune că a fost aprobată ”lista funcțiilor și meseriilor cu atribuții și responsabilități în siguranța circulației feroviare sau cu metroul, prevăzute în anexele care fac parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Funcțiile și meseriile cu atribuții și responsabilități la siguranța circulației sunt cele care efectuează:
a) organizarea și conducerea circulației și a activității de manevră a vehiculelor feroviare;
b) conducerea, deservirea, revizia și repararea vehiculelor feroviare ;
c) întreținerea, revizia și repararea infrastructurii feroviare (linii, instalații, telecomenzi feroviare, control ți telecomunicații feroviare și electrificare);
d) activitatea de instruire teoretica și practică aferentă personalului cu responsabilități în siguranța circulației feroviare, pentru funcția de instructor.
(3) Dovada îndeplinirii condițiilor prevazute de art. 34, alin. 2 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, pentru funcțiile și meseriile din prezentul ordin, se va face prin adeverința eliberată de angajator”.
Legea 195/2020 stabilește mai multe categorii de activități desfășurate în cadrul CFR-ului și Metroului să fie pensionare prin exceptare de la legea 263/2010.
Legea 195/2020 este, în fapt, noul statut la personalului feroviar și a celor care muncesc la metrou. Legea a fost amânată de la aplicare prin OUG 130/2021 până la 01.01.2023.
Între timp, trebuia ca prin ordin de ministru să se stabilească lista funcțiilor și meseriilor cu atribuții și responsabilități în siguranța circulației feroviare sau cu metroul, un lucru care s-a întâmplat recent.
Statutul personalului feroviar prevede ca pensionarea acestor lucrători să se poată face cu cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare care este stabilită de legea 263/2010.
Condiția este ca cei cuprinși în listă să aibă minimum 30 de ani în activitatea menționată în Ordinul de Ministru Nr 1561/13.09.2022 (Ordin MTI 1561 din 13.09.2022).
Mai mult, dacă persoanele în cauză au deja perioada de activitate realizată în grupe superioare de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce, reducerea de 5 ani stabilită în statut se va cumula cu cea pentru grupe, putându-se reduce vârsta de pensionare cu maxim 13 ani.
Vezi AICI LISTELE celor care se încadrează în condițiile de pensionare anticipată fără penalizări.
Citește și:
Pensionarea femeilor. Vârsta standard și condiții de pensionare
Conform Legii 263/2010 se pot pensiona în acest an femeile care au împlinit cel puțin vârsta de 61 de ani și 10 luni.
La ora actuală, vârstă standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani dar aceasta va crește gradual până la 63 de ani până în anul 2030, prevedere propusă în PNRR. La bărbați lucrurile sunt mai simple, aceștia se pot pensiona la vârsta standard de 65 de ani.
Noua vârstă standard de pensionare
"Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creștere graduală, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" explică Casa Națională de Pensii Publice.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
Vârsta standard de pensionare crește pentru:
bărbați - de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015;
femei - de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor crește de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților crește de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015" conform (CNPP). Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.