Pensionare mai devreme cu doi ani, fără penalități. Lista se extinde
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dosare / Foto: Arhivă
Dosare / Foto: Arhivă
În unele orașe din România, pensionarea anticipată cu doi ani fără penalizări este posibilă.

Astfel, la Senat se află o nouă propunere care prevede extinderea listei orașelor în care românii pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani.

Este vorba despre acele orașe în care industria locală a creat poluare și în care locuitorii se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără penalizări.

Astfel, conform noii propuneri lista localităților cu grad mare de poluare se extinde cu Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, din Borșa, județul Maramureș și din Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila.

Legea 263/2010 (Legea pensiilor) spune că cei care locuiesc în localități recunoscute cu grad mare de poluare se pot pensiona mai devreme cu doi ani fără a suferi penalizări așa cum de altfel se aplică în cazul pensionării anticipate parțiale, adică prin aplicarea unei scăderi procentuale a cuantumului pensiei.

Cum se obține talonul mov. Aplicația a devenit funcțională

Conform inițiatorilor aceste modificări, adăugarea acestor noi localități este necesară deoarece, în zonele respective au existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Lista completă a localităților unde locuitorii se pot pensiona anticipat cu doi ani

Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel