Pensionarii ies în stradă. Proteste, marţi, în toată ţara, pentru majorarea pensiilor şi rezolvarea problemelor seniorilor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Marţi, 11 octombrie, vor avea loc proteste în în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, precum şi în ţară.

Iată mesajul transmis de către Federaţia Naţională a Pensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia Unirea a Pensionarilor:

"Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari organizează în ziua de 11 octombrie 2022, la ora 10.00, pichetarea Guvernului - Piaţa Victorei - precum şi sediile tuturor prefecturilor din ţară, pentru a face cunoscute cererile organizaţiilor de pensionari privind soluţionarea gravelor probleme cu care se confruntă milioane de seniori ai României: creşterea preţurilor la curentul electric şi la gazele naturale, la produsele alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, toate acestea devastând viaţa pensionarilor. 

Refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor au determinat cele trei federaţii să organizeze această manifestare de protest, sperând că de data aceasta cererile pensionarilor vor fi acceptate."

Document.

 

Citeşte şi: Declaraţia zilei: Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia contributivă cu 6 lei, în acest an

 

Pensia specială medie a crescut, în primele nouă luni din acest an, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

"Privilegiul lor este povara noastră. În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogaţi. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noştri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie creşte de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi", scrie Năsui, pe Facebook.

El menţionează că în campanie reprezentanţi ai coaliţiei aflate la putere au promis că vor desfiinţa pensiile speciale, dar că acum nu fac acest lucru, deşi "au voturile să treacă orice lege vor", chiar şi să modifice Constituţia.

"De ce? Pentru că însuşi statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiţi-vă că însuşi prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul. Acum 5 ani am introdus alături de Cristina Prună şi de colegii din USR primul proiect de desfiinţare a pensiilor speciale. Proiectul a fost criticat, apoi comasat cu o altă iniţiativă neconstituţională a PNL, votat în Parlament, după care declarat neconstituţional", menţionează Năsui.

Potrivit acestuia, privilegiile "sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii" prin taxe şi impozite. El estimează, de asemenea, că aceste taxe şi impozite vor mai creşte.

"Ca să fie clar, privilegiile sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii prin toate taxele şi impozitele pe care le plătesc. Taxe şi impozite care au crescut recent şi vor mai creşte. Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe şi impozite sau împrumutat. Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?", se întreabă deputatul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik

pixel