Pensionarii ies în stradă. Proteste, marţi, în toată ţara, pentru majorarea pensiilor şi rezolvarea problemelor seniorilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Marţi, 11 octombrie, vor avea loc proteste în în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, precum şi în ţară.

Iată mesajul transmis de către Federaţia Naţională a Pensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia Unirea a Pensionarilor:

"Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari organizează în ziua de 11 octombrie 2022, la ora 10.00, pichetarea Guvernului - Piaţa Victorei - precum şi sediile tuturor prefecturilor din ţară, pentru a face cunoscute cererile organizaţiilor de pensionari privind soluţionarea gravelor probleme cu care se confruntă milioane de seniori ai României: creşterea preţurilor la curentul electric şi la gazele naturale, la produsele alimentare, scăderea cu 19% a pensiei reale, toate acestea devastând viaţa pensionarilor. 

Refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederile Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor au determinat cele trei federaţii să organizeze această manifestare de protest, sperând că de data aceasta cererile pensionarilor vor fi acceptate."

Document.

 

Citeşte şi: Declaraţia zilei: Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia contributivă cu 6 lei, în acest an

 

Pensia specială medie a crescut, în primele nouă luni din acest an, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

"Privilegiul lor este povara noastră. În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogaţi. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noştri a crescut doar cu 6 lei. Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie creşte de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obişnuiţi", scrie Năsui, pe Facebook.

El menţionează că în campanie reprezentanţi ai coaliţiei aflate la putere au promis că vor desfiinţa pensiile speciale, dar că acum nu fac acest lucru, deşi "au voturile să treacă orice lege vor", chiar şi să modifice Constituţia.

"De ce? Pentru că însuşi statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiţi-vă că însuşi prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul. Acum 5 ani am introdus alături de Cristina Prună şi de colegii din USR primul proiect de desfiinţare a pensiilor speciale. Proiectul a fost criticat, apoi comasat cu o altă iniţiativă neconstituţională a PNL, votat în Parlament, după care declarat neconstituţional", menţionează Năsui.

Potrivit acestuia, privilegiile "sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii" prin taxe şi impozite. El estimează, de asemenea, că aceste taxe şi impozite vor mai creşte.

"Ca să fie clar, privilegiile sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii prin toate taxele şi impozitele pe care le plătesc. Taxe şi impozite care au crescut recent şi vor mai creşte. Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe şi impozite sau împrumutat. Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?", se întreabă deputatul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel