Pentru cine produce Gazprom GNL la Portovaia
Autor: Oana Pavelescu | 06 sep 2022, 15:02
Gazprom produce GNL la Protovaia
Gazprom produce GNL la Protovaia
Gazprom a produs pentru prima oară gaz natural lichefiat (GNL) la o instalație de mici dimensiuni de pe coasta baltică, în apropiere de capătul gazoductului Nord Stream, închis, către Germania. 

Două linii de producție de la Portovaia GNL au produs aproximativ 30.000 de tone de combustibil super-refrigerat, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, în cadrul Forumului Economic Estic din Vladivostok.

Un vapor este deja ancorat în apropierea instalației, în timp ce un o altă navă este așteptată să sosească în curând, a spus Markelov, fără a oferi comentarii cu privire la destinație.

Uzina de GNL este situată în apropierea stației de compresoare Portovaia, punctul de plecare al gazoductului Nord Stream pe sub Marea Baltică, conductă care a rămas închisă. În ciuda asigurărilor inițiale ale rușilor că este numai o chestiune de mentenanță ulterior au spus că s-ar fi depistat o avarie gravă iar în cele din urmă luni, Peskov a spus clar că Nord Stream rămâne închisă atâta timp cât occidetnul nu ridică sancțiunile economice impuse Rusiei.

La începutul acestui an, instalația a fost în centrul atenției după ce sateliții NASA au detectat gaze arse pe coasta rusă a Mării Baltice, ceea ce a stârnit îngrijorări că Gazprom arde combustibilul în loc să îl furnizeze Europei, pe fondul sancțiunilor impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina. Pe de altă parte, experții din domeniu spun că arderea în flacără este o parte normală a punerii în funcțiune a instalațiilor de GNL. 

Luni, instalația a finalizat 72 de ore de testare, deși "au mai rămas de făcut unele hârtii", a declarat Markelov. 

Portovaia are o capacitate anuală de 1,5 milioane de tone, adică mai puțin de o șesime din capacitatea nominală a sitului Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Gazprom. Portovaia urmează să furnizeze combustibilul super-refrigerat în regiunea rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia, și să mărească portofoliul Gazprom.

Rușii ard cantități uriașe de gaze. Sunt trei posibile explicații

Flăcările uriașe rezultate de la arderea gazelor se văd din Finlanda. Locul unde acest lucru se întâmplă este chiar la stația de unde Gazprom pompa gaze prin Nord Stream 1, de la Portovaia, Rusia.

Jurnaliștii BBC afirmă că uzina, aflată în apropiere de granița cu Finlanda, arde în fiecare zi o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari despre care experții spun că ar fi fost în mod normal exportat în Germania.

Oamenii de știință din domeniul mediului sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează, aceste arderi, o analiză a Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic de ruși.

Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg.

Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaia este situată în apropierea unei stații de compresie a gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaz pe sub mare către Germania.

Livrările prin conducta au fost reduse de la jumătatea lunii iulie, rușii dând vina pe probleme tehnice pentru această restricție. Germania spune că a fost o mișcare pur politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Însă, începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de instalație - despre care se crede că ar fi cauzată de arderea gazului natural.

În timp ce arderea gazului este obișnuită la uzinele de procesare - în mod normal, se face din motive tehnice sau de siguranță - amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe