Pericol de poluare majoră în Marea Neagră, în apropiere de România
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vaporul este încărcat cu uree iar armatorul vrea să o arunce în mare
Vaporul este încărcat cu uree iar armatorul vrea să o arunce în mare
Un grup operativ a fost înființat pentru a coordona descărcarea unei nave sub pavilion panamez încărcată cu îngrășăminte, care a eșuat în faleza Mării Negre, în largul coastelor din nordul Bulgariei, și care amenință să provoace o poluare majoră.

Decizia de înființare a grupului operativ a fost anunțată de ministrul Transporturilor, Hristo Alexiev, după ședința săptămânală a guvernului de miercuri. "Avem două priorități cheie: mediul și sănătatea oamenilor", a declarat oficialul, citat de agenția bulgară de știri BTA.

Nava, Vera Su, se îndrepta spre portul Varna cu 3.300 de tone de uree și 20 de tone de combustibil atunci când a rămas blocată pe 20 septembrie. 

Locul în care se află face parte dintr-o rețea de zone protejate la nivelul UE. Proprietarului navei i s-a cerut să ia măsuri, dar tot ce a propus a fost să arunce ureea în mare. Autoritățile bulgare au luat problema în propriile mâini pe 26 septembrie, când a devenit clar că Vera Su vărsa uree în mare. 

Citește și: Turcia vrea să extragă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale din Marea Neagră în 2027

O macara plutitoare a început să descarce ureea, dar unele cantități au ajuns în mare, iar operațiunea a fost suspendată. Pe 29 septembrie, s-a anunțat că toate operațiunile sunt suspendate din cauza vremii nefavorabile.

Ministrul Transporturilor a declarat că valurile mari ar putea forța evacuarea celor nouă membri ai echipajului Vera Su și că există disponibilitatea de a face acest lucru.

El a mai spus că aproape tot combustibilul a fost golit de pe navă, rămânând doar o cantitate mică pentru electricitate.

Ministrul a spus că a găsit "iresponsabilitate criminală” atunci când a vizitat zona marți. "Nu există reguli sau proceduri de urmat în astfel de cazuri. Nici statul și nici sectorul privat nu au resurse puse deoparte pentru astfel de situații de urgență. Toate resursele disponibile au fost mobilizate, dar s-au dovedit insuficiente - și toate acestea se întâmplă chiar dacă legea spune clar cum trebuie să se pregătească statul pentru astfel de situații", a declarat ministrul.  
El a precizat că vor fi trași la răspundere cei care sunt vinovați de situația respectivă.
El a adăugat că se elaborează simultan cinci planuri pentru descărcarea navei și reflotarea acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel