Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Conform previziunilor, extrem de prudente și îmbrăcate în foate multe cuvinte, ale analiștilor, prețurile medii ale petrolului ar urma să crească ușor anul acesta, menținându-se, în următoarele câteva luni, în jurul valorii de 25 de dolari/baril, pentru ca spre sfârșitul anului să încerce să atace pragul psihologic de 40 de dolari/baril, deși șanse pentru o astfel de performanță sunt destul de reduse. Totul depinde de ritmul de revenire la normal a vieții economice.
Dacă va fi lent, prețurile la petrol nu vor urca, ba dimpotrivă ar putea coborî sub 10 dolari/baril în cazul țițeiului Brent și pe la 7-8 dolari în cazul barilului WTI. Ceea ce înseamnă criză în sectorul energetic. ”Crahul pieței petrolului va provoca, în următoarele luni, ample tulburări socio-economice într-o serie de regiuni. Încep bătălii politice, schimbări în balanța de forțe”, crede Fred Caplan, de la Slate.
Citește și Medicii vor salva economia lumii! Este verdictul economiștilor
Consecințele vor fi pur și simplu înspământătoare pentru țările al căror PIB depinde de veniturile din petrol. Cele mai sumbre prognoze vizează Arabia Saudită, Rusia, Azerbaidjan, Iran, Irak, Qatar și Kuweit. 60% din Produsul Inter Brut al Arabiei Saudite provine direct din vânzarea de țiței. Veniturile sectorului petrolier reprezintă 60% din bugetul total al țării și 75% din exporturi. Iran, Iran, Qatar și Kuweit sunt și mai dependente de petrol În cazul Rusiei, o treime din PIB, jumătate din bugetul federal și două treimi din exporturile statului depind de încasările din petrol.
Cum piața petrolului este suprasaturată este de la sine înțeles că fără o minune care să schimbe trendul pieței, aceste țări nu vor mai avea curând bani pentru plăți sociale, pentru onorarea obligațiilor financiare, etc. Rusia și Arabia Saudită dispun de fonduri suverane care le asigură o supraviețuire la limită pentru maxim doi, trei ani. Dar nivelul de trai va scădea, antrenând instabilitate și tensiuni geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, unde și așa starea de încordare este permanentă. În aceste condiții, o simplă scânteie poate declanșa un conflict militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...