Pesta porcină s-a extins până în Maramureș

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Virusul pestei porcine africane a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureş, la probele recoltate de la un porc mort şi doi purcei în viaţă, cu semne de boală, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

"În cursul zilei de 22.10.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a fost notificată de existenţa unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureş. În cursul aceleiaşi zile, specialiştii DSVSA Maramureş au recoltat probe biologice de la un porc mort şi doi purcei în viaţă, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Maramureş. Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de LSVSA Maramureş, o echipă de specialişti din cadrul DSVSA Maramureş a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă şi a aplicat primele măsuri de restricţie la nivelul exploataţiei suspecte", informează un comunicat al ANSVSA. 

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureş, în data de 23 octombrie 2018. 

Totodată, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA. 

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

La nivelul focarului se aplică măsurile de restricţie privind circulaţia animalelor, produselor şi subproduselor animale şi vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere şi pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulaţiei animalelor. 

"DSVSA Maramureş solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţene.Toate animalele suspecte trebuie eutanasiate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", se spune în comunicat. 

La data de 18 octombrie, virusul pestei porcine africane evolua în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrat un număr de 1.021 de focare, din care 15 în exploataţii comerciale, potrivit datelor ANSVSA. 

Conform informaţiilor centralizate, au fost consemnate şi 107 cazuri la mistreţi, iar numărul total al porcilor eliminaţi afectaţi de boală se ridică la 353.914 exemplare. 

Potrivit sursei citate, până la acea dată, au fost despăgubiţi 7.480 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 90.563.900 de lei. 

Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima oară pe data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. 

Autoritatea precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik

pixel