Peste 24 miliarde de dolari în criptomonede, transferați în conturi ilegale în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Criptomonede / sursa foto: Flickr.com / master1305
Criptomonede / sursa foto: Flickr.com / master1305
Cel puțin 24,2 miliarde de dolari în criptomonede au fost transferați în portofele cripto ilicite în 2023, inclusiv cele identificate ca fiind sancționate sau legate de finanțarea terorismului și de escrocherii, a declarat joi firma de cercetare cripto Chainalysis.

Criptomonedele permit oamenilor să trimită bani în întreaga lume fără a utiliza sistemul financiar tradițional, relatează Reuters.

Tehnologia blockchain care stă la baza acestor active virtuale creează o evidență a tranzacțiilor în care expeditorii și destinatarii sunt identificați doar prin adresele portofelului pe care îl dețin, care reprezintă un cod format din litere și numere.

Chainalysis a declarat că cifra de 24,2 miliarde de dolari este aproape sigur o subestimare și va crește pe măsură ce va identifica mai multe portofele ilicite. De asemenea, a precizat că și-a dublat estimarea pentru 2022, de la 20,6 miliarde de dolari la 39,6 miliarde de dolari. Datele Chainalysis includ doar infracțiunile legate de criptomonede.

Conform acestei companii, este imposibil să se determine doar din datele blockchain volumul de criptomonede care reprezintă produsul unor infracțiuni, de exemplu atunci când criptomonedele sunt mijloace de plată în traficul de droguri.

Din totalul criptomonedelor din portofelele ilicite, cea mai mare parte a provenit de la servicii criptografice sancționate de SUA sau situate în jurisdicții sancționate de SUA în care acestea nu sunt aplicate.

Veniturile provenite din înșelăciuni și hacking cripto au scăzut în 2023, a precizat Chainalysis, dar pe piețele ransomware și darknet veniturile au crescut.

Statele Unite au declarat că vor lua măsuri drastice împotriva firmelor de criptomonede care nu reușesc să blocheze și să raporteze fluxurile ilicite de bani. Anul trecut, fondatorul bursei de criptomonede Binance a pledat vinovat de încălcarea legilor americane împotriva spălării banilor.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a declarat luni că bursele de criptomonede nereglementate au devenit "piese fundamentale" ale arhitecturii financiare folosite de crima organizată în Asia de Sud-Est.

Bitcoin a fost principala criptomonedă folosită de infractorii cibernetici în 2021, dar stablecoins au devenit mai dominante în ultimii doi ani, reprezentând acum majoritatea volumului total al tranzacțiilor ilicite, a precizat Chainalysis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel