Datele a jumătate de miliard de utilizatori WhatsApp, de vânzare pe dark web
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
WhatsApp a pierdut datele a jumptate de miliard de utilizatori
WhatsApp a pierdut datele a jumptate de miliard de utilizatori
Cineva ar vinde numerele de telefon mobil actualizate a aproape 500 de milioane de utilizatori WhatsApp. Un eșantion de date investigat de Cybernews confirmă că acest lucru este adevărat.

Pe 16 noiembrie, cineva a postat un anunț pe un forum cunoscut al comunității de hackeri, susținând că vinde o bază de date din 2022 cu numere de telefon mobil ale 487 de milioane de utilizatori WhatsApp.

Setul de date ar conține, se presupune, date ale utilizatorilor WhatsApp din 84 de țări. Cel care vinde baza de date susține că sunt incluse peste 32 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor din SUA.

În baza de date figurează numere de telefon care aparțin unor cetățeni din Egipt (45 de milioane), Italia (35 de milioane), Arabia Saudită (29 de milioane), Franța (20 de milioane) și Turcia (20 de milioane).

Setul de date scos la vânzare ar conține, de asemenea, aproape 10 milioane de numere de telefon ale cetățenilor ruși și peste 11 milioane de numere de telefon ale cetățenilor britanici.

WhatsApp ar avea peste două miliarde de utilizatori activi lunar la nivel global.

La cerere, vânzătorul bazei de date a WhatsApp a împărtășit un eșantion de date cu Cybernews. În eșantionul partajat se aflau 1097 de numere de utilizatori din Marea Britanie și 817 din SUA.

Cybernews a investigat toate numerele incluse în eșantion și a reușit să confirme că toate acestea sunt, de fapt, utilizatori WhatsApp.

Vânzătorul nu a specificat cum a obținut baza de date, sugerând că "și-a folosit strategia" pentru a colecta datele și a asigurat Cybernews că toate numerele aparțin unor utilizatori WhatsApp activi.

Cybernews a contactat compania mamă a WhatsApp, Meta, dar nu a primit niciun răspuns imediat. 

Informațiile despre utilizatorii WhatsApp ar putea fi obținute prin colectarea de informații la scară largă, cunoscută și sub numele de scraping, ceea ce încalcă Termenii de utilizare a WhatsApp.

Această afirmație este pur speculativă. Cu toate acestea, destul de des, volumele masive de date postate online se dovedesc a fi obținute prin această metodă.

Meta însăși, criticată de mult timp pentru că permite terților să colecteze datele utilizatorilor, a văzut peste 533 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor scurse pe dark web. 

La câteva zile după ce o scurgere masivă de date de pe Facebook a ținut prima pagină a ziarelor, o arhivă care conținea date presupus a fi fost adunate din 500 de milioane de profiluri LinkedIn a fost pusă la vânzare pe un forum popular de hackeri.

Numerele de telefon divulgate puteau fi folosite în scopuri de marketing, phishing, uzurpare de identitate și fraudă.

"În această epocă, cu toții lăsăm o amprentă digitală considerabilă - iar giganții din domeniul tehnologiei, precum Meta, ar trebui să ia toate măsurile de precauție și mijloacele pentru a proteja aceste date", a declarat șeful echipei de cercetare Cybernews, Mantas Sasnauskas. "Ar trebui să ne întrebăm dacă este suficientă o clauză adăugată în Termeni și condiții de "nu este permisă răzuirea sau abuzul de platformă". Indivizlor care se ocupă cu astfel de îndeletniciri și care reprezintă o amenințare nu le pasă de acești termeni, așa că întreprinderile ar trebui să ia măsuri riguroase pentru a reduce amenințările și a preveni abuzul din punct de vedere tehnic."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel