Petre Daea: Nu sunt căutător de greșeli, ci de soluții
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Petre Daea spune că nu avem motive de îngrijorare / Foto: Arhivă
Petre Daea spune că nu avem motive de îngrijorare / Foto: Arhivă
Aproape 300.000 de dosare au fost procesate până la ora actuală, dintr-un total de 900.000, pentru acordarea subvenţiilor în avans în agricultură, a declarat, luni la un post de televiziune, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Subvenţiile le-am dat la timp. Pe data de 16 octombrie, la primul minut al acestei date, la cumpăna nopţii, vom da drumul la subvenţii în agricultură, pentru toţi. Am terminat controalele în teren pe 24 septembrie, deşi data limită era de 1 octombrie. A fost o muncă extraordinară făcută de funcţionarii de la APIA care au mers în teren zi de zi şi n-au avut odihnă nici la sfârşit de săptămână. Eu nu sunt căutător de greşeli, eu sunt căutător de soluţii, motiv pentru care eu nu fac speculaţii. Eu văd greşeala pentru că o descoperă ochiul de specialist şi de acolo plec cu îndreptarea greşelii, nu cu permanentizarea ei sau cu luarea unei măsuri împotriva celui care a greşit. Suntem pregătiţi (pentru acordarea de subvenţii, n.r.) şi, până la ora actuală, am procesat în jur de 300.000 de dosare din aproape 900.000, deci 30%. Eu sunt organizat ca, până la data de 1 noiembrie, să dăm la 80% dintre fermieri subvenţii, iar până la finalul anului toate subvenţiile, aşa cum am făcut-o de fiecare dată", a afirmat Daea.

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare au fost depuse până la data de 15 mai, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, aferente anului 2019.Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare, fapt care confirmă tendinţa de comasare a terenurilor, notează APIA.

Citește și Ce regretă ministrul Agriculturii. Petre Daea face precizări

APIA a demarat la 1 iulie controlul la faţa locului pentru 66.323 de fermieri incluşi în eşantionul de control aferent Campaniei 2019. Suprafaţa totală controlată este de 1.936.094,70 hectare, respectiv 1.395.801,18 hectare pentru controlul pe teren prin metoda clasică, iar 566.241,58 hectare pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie.

Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel