În ultimele 10 zile, cel puțin trei petroliere au dispărut din sistemele de urmărire prin satelit a navelor în timp ce se apropiau de insulele Azore, un mic grup de insule situate la aproximativ 950 de mile vest de Portugalia continentală.
Este foarte probabil că acestea petroliere și-au transferat încărcăturile pe alte nave. Astfel de transferuri nu se întâmplau acolo înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cu atât mai puțin în afara vizibilității monitorizării prin satelit.
Nu este clar de ce navele au dispărut - ar putea fi vorba despre faptul că unii cumpărători doresc să își încheie achizițiile cât mai discret posibil. Uniunea Europeană a instituit o interdicție privind cumpărarea de petrol rusesc, care intră pe deplin în vigoare abia în decembrie.
Unele încărcături cu petrol rusesc încep, de asemenea, să dispară din peisaj și în timp ce se află pe ruta către Asia.
Transferurile de la navă la navă sunt ceva obișnuit pe piața petrolului, iar încărcăturile rusești au fost schimbate ani de zile în largul coastelor Danemarcei și, mai recent, în Marea Mediterană și chiar în largul apelor insulelor Azorel.
Ceea ce este mai puțin obișnuit este ca acestea să dispară de pe radare. Aceasta este o tactică care a fost adesea folosită pentru fluxurile de petrol ale unor alte țări sancționate precum Iranul și Venezuela.
Tehnica transferului de petrol de pe o navă pe alta este că cele doup petroliere se deplasează alături și - în mod normal - petrolierul mai mic își va descărca încărcătura într-unul mai mare. Nava mai mare va transporta apoi încărcătura pe o rută comercială pe distanțe lungi, adesea către Asia.
Ușa din dos prin care petrolul rusesc curge spre Europa
Când o încărcătură de motorină rusească nu este o încărcătură de motorină rusească? Răspunsul este: Atunci când Shell, cea mai mare companie petrolieră europeană, îl transformă în ceea ce comercianții numesc un amestec leton.
Ideea este de a comercializa un baril în care doar 49,99% provine din Rusia; în ochii Shell, atâta timp cât celelalte 50,01% provin din altă parte, încărcătura de petrol nu este, din punct de vedere tehnic, de origine rusă.
Manevra stă la baza unei piețe opace în plină expansiune care comercializează amestecul de motorină rusească cât și alte produse petroliere rafinate, una dintre multele pe care companiile petroliere și comercianții de mărfuri le folosesc pentru a menține fluxul de energie rusă în Europa și, în același timp, pentru a satisface opinia publică care cere încetarea subvenționării mașinăriei de război a lui Vladimir Putin.
Întrucât Europa nu a aplicat nicio limită sau sancțiune la achiziționarea de petrol, gaz sau cărbune rusesc, vânzarea noului amestec este perfect legală.
Dar amestecul este un instrument convenabil pentru companii de a spune public un lucru și de a face altceva, cu alte cuvinte de a minți.
În cazul Shell, compania a modificat așa-numiții termenii și condițiile generale ale contractelor sale pentru a permite amestecul rusesc. Noii termeni spun că:
"Este o condiție a acestei oferte și va fi o condiție a oricărui contract rezultat că bunurile vândute și livrate de către vânzător nu vor fi de origine din Federația Rusă ("FR") și nu vor fi fost încărcate în sau transportate din FR. Mărfurile vor fi considerate de "origine FR" dacă sunt produse în FR sau dacă 50% sau mai mult din conținutul lor (în volum) constă din materiale care au fost produse în FR." Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...