AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Alexei Miller, CEO Gazprom, și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își va reveni niciodată complet acest lucru fiind una din consecințele invaziei din Ucraina, potrivit unui raport al unei agenții energetice mondiale de top, ceea ce va slăbi o parte vitală a economiei țării pentru decenii de acum încolo.

Agenția Internațională pentru Energie arăta încă de la începutul invaziei, că decizia Rusiei de a ataca Ucraina a bulversat piețele internaționale și și-a pus în pericol viitoarea influență energetică 

În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și este, de asemenea, o sursă uriașă de petrol pentru piețele globale.

AIE a preconizat că exporturile de petrol rusești vor scădea considerabil și în următorii ani. Conform perspectivelor pe termen lung ale AIE până în 2050, exporturile Rusiei nu vor revenil a nivelurile din 2021.

Sancțiunile occidentale, reducerile exporturilor de gaze către Europa și eforturile Europei de a se dezintoxica de combustibilii din din această țară conduc toate la erodarea poziției Rusiei pe piață.

Imaginea de ansamblu

AIE a proiectat anterior un declin pe termen lung al dependenței Europei de energia rusă, pe măsură ce blocul urmărea surse mai prietenoase cu clima, dar acum "ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o ca fiind posibilă", a declarat agenția.

Analiza agenției notează că cumpărătorii asiatici vor compensa numai o parte din diferență, dar Rusia nu va găsi piețe pentru toate volumele uriașe care odată mergeau către Europa.

"Reorientarea Rusiei către piețele asiatice este deosebit de dificilă în cazul gazelor naturale, deoarece oportunitatea de piață pentru livrări suplimentare pe scară largă către China este limitată", se spune într-un raport al AIE.

"Perspectivele pe termen mai lung sunt slăbite de incertitudinile privind cererea, precum și de accesul limitat la capital internațional și la tehnologii pentru dezvoltarea unor zăcăminte mai dificile și a unor proiecte de GNL".

Pe termen mai lung, raportul vede, în general, invazia Rusiei ca pe un catalizator pentru tranziția energetică cu emisii reduse de carbon, în ciuda unor mișcări pe termen scurt de revenire la cărbune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel