Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Agenția Internațională pentru Energie arăta încă de la începutul invaziei, că decizia Rusiei de a ataca Ucraina a bulversat piețele internaționale și și-a pus în pericol viitoarea influență energetică
În 2021, Rusia a fost cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și este, de asemenea, o sursă uriașă de petrol pentru piețele globale.
AIE a preconizat că exporturile de petrol rusești vor scădea considerabil și în următorii ani. Conform perspectivelor pe termen lung ale AIE până în 2050, exporturile Rusiei nu vor revenil a nivelurile din 2021.
Sancțiunile occidentale, reducerile exporturilor de gaze către Europa și eforturile Europei de a se dezintoxica de combustibilii din din această țară conduc toate la erodarea poziției Rusiei pe piață.
Imaginea de ansamblu
AIE a proiectat anterior un declin pe termen lung al dependenței Europei de energia rusă, pe măsură ce blocul urmărea surse mai prietenoase cu clima, dar acum "ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o ca fiind posibilă", a declarat agenția.
Analiza agenției notează că cumpărătorii asiatici vor compensa numai o parte din diferență, dar Rusia nu va găsi piețe pentru toate volumele uriașe care odată mergeau către Europa.
"Reorientarea Rusiei către piețele asiatice este deosebit de dificilă în cazul gazelor naturale, deoarece oportunitatea de piață pentru livrări suplimentare pe scară largă către China este limitată", se spune într-un raport al AIE.
"Perspectivele pe termen mai lung sunt slăbite de incertitudinile privind cererea, precum și de accesul limitat la capital internațional și la tehnologii pentru dezvoltarea unor zăcăminte mai dificile și a unor proiecte de GNL".
Pe termen mai lung, raportul vede, în general, invazia Rusiei ca pe un catalizator pentru tranziția energetică cu emisii reduse de carbon, în ciuda unor mișcări pe termen scurt de revenire la cărbune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...