Petrol: Tensiunile din Marea Roșie și Gaza împing prețurile în sus

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sonde / FOTO: Freepik
Sonde / FOTO: Freepik
Prețurile petrolului au crescut marți, ca urmare a atacurilor militare israeliene asupra Fâșiei Gaza și a tensiunilor din Marea Roșie, care alimentează temerile privind perturbarea aprovizionării cu țiței și impunerea unor noi sancțiuni americane asupra petrolului iranian.

În jurul orei 11:10 GMT, prețul unui baril de Brent din Marea Nordului, cu livrare în mai, a crescut cu 1,22%, ajungând la 71,94 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, s-a apreciat cu 1,30%, atingând 68,46 dolari.

Ofensiva israeliană

Israelul a promis marți să continue ofensiva în Gaza până la eliberarea tuturor ostaticilor, după ce a desfășurat cele mai intense atacuri din 19 ianuarie, dată la care a fost instituită o încetare temporară a focului. Aceste atacuri au provocat cel puțin 330 de morți, majoritatea copii și femei, conform Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Pe piețele internaționale, există temeri că războiul ar putea escalada, afectând aprovizionarea cu petrol, explică John Evans, analist la PVM Energy. În paralel, rebelii Houthi din Yemen, sprijiniți de Iran, au revendicat marți a treia lor lovitură asupra unor nave americane în decurs de 48 de ore, în ciuda represaliilor SUA din weekend.

Din noiembrie 2023, Houthis atacă navele pe care le consideră legate de Israel, susținând că acționează în solidaritate cu palestinienii, ceea ce afectează traficul petrolier din Orientul Mijlociu.

Presiunea lui Trump asupra Iranului

Creșterea prețului petrolului a fost impulsionată și de declarațiile lui Donald Trump, care a calificat atacurile Houthi drept "provocări directe ale Iranului", conform analiștilor de la DNB.

Fostul președinte american a transmis luni, pe platforma sa Truth Social, că Iranul va fi "considerat responsabil" pentru "fiecare foc de armă" tras de Houthis și că "va suporta consecințe teribile".

Revenirea lui Trump la Casa Albă a însemnat și reinstaurarea politicii de "presiune maximă" asupra Iranului, inclusiv noi sancțiuni asupra sectorului petrolier și amenințări cu intervenții militare.

Dacă vor fi impuse sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, impactul asupra pieței petrolului ar putea fi semnificativ, estimează Ole Hvalbye, analist la SEB.

„În cel mai rău scenariu, dacă Iranul își pierde toate cele 1,7 milioane de barili pe zi de exporturi, iar Arabia Saudită sau alți mari producători nu compensează imediat pierderea, prețurile petrolului ar putea crește cu până la 10 dolari pe baril”, explică expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă

pixel