Petrolul crește pe măsură ce investitorii se adaptează noilor realități impuse de Trump

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Ce înseamnă adaptare în acest caz? Că piața este pregătită pentru orice eventuale șocuri provocate de deciziile economice și fiscale ale președintelui Donald Trump. 

Astfel, prețurile petrolului au crescut luni, chiar dacă investitorii au analizat ultima amenințare a președintelui american Donald Trump privind impunerea unor tarife vamale, de data aceasta asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu, ceea ce ar putea încetini creșterea economică globală și cererea de energie.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 51 de cenți, adică 0,7%, ajungând la 75,17 dolari pe baril în jurul orei 04:44 GMT, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate era cotat la 71,45 dolari pe baril, în creștere cu 45 de cenți, adică 0,6%. 

Valul tarifelor vamale

Trump a anunțat că luni va impune tarife vamale de 25% asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu în Statele Unite, ca parte a unei noi escaladări majore a reformei sale privind politica comercială. Cu doar o săptămână în urmă, președintele american a anunțat tarife pentru Canada, Mexic și China, înainte de a le suspenda a doua zi pentru țările vecine.

Având în vedere reculul temporar al lui Trump de săptămâna trecută, investitorii par să ignore deocamdată amenințarea tarifelor la oțel și aluminiu, a declarat Tony Sycamore, analist la IG, cu sediul în Sydney.

Orice este posibil

„Piața a înțeles că tarifele vamale vor continua probabil să fie în centrul atenției în săptămânile și lunile următoare", a spus el, adăugând că există la fel de multe șanse ca acestea să fie fie anulate, fie chiar majorate în viitorul apropiat.

„Investitorii ajung astfel, poate, la concluzia că nu este înțelept să reacționeze negativ la fiecare titlu de știre.”

Tarifele impuse de China asupra anumitor exporturi americane, ca represalii, urmează să intre în vigoare luni, fără semne de progres în negocierile dintre Beijing și Washington. Traderii de petrol și gaze încearcă să obțină de la Beijing scutiri pentru importurile americane de țiței și gaz natural lichefiat.

Presiuni puternice 

Trump a declarat duminică că SUA înregistrează progrese cu Rusia în vederea încheierii războiului din Ucraina, dar a refuzat să ofere detalii despre comunicările sale cu președintele rus Vladimir Putin. Sancțiunile impuse comerțului cu petrol rusesc pe 10 ianuarie au perturbat livrările Moscovei către principalii săi clienți, China și India.

Washingtonul a intensificat, de asemenea, presiunea asupra Iranului săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA impunând noi sancțiuni împotriva unor persoane și petroliere care facilitează livrarea a milioane de barili de țiței iranian către China.

Sancțiunile împotriva Iranului și lipsa unui acord nuclear reprezintă factori de creștere pentru prețul petrolului, chiar dacă politicile lui Trump urmăresc să reducă prețurile la energie, au afirmat analiștii Citi într-o notă.

Previziuni 

„Credem că petrolul se va tranzacționa probabil lateral sau în scădere în luna următoare, pe măsură ce presiunile fundamentale de scădere asupra țițeiului se vor intensifica pe tot parcursul anului în scenariul nostru de bază", au precizat aceștia.

Se estimează că Brent-ul va avea o medie de 60-65 de dolari pe baril în a doua jumătate a anului 2025, întrucât Trump va continua să insiste asupra scăderii prețurilor la energie, ceea ce va avea în cele din urmă un efect de presiune descendentă asupra pieței petroliere, a adăugat Citi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel