Petrolul iranian nu mai ajunge în Turcia. Decizia autorităților de la Ankara
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petrol
Petrol
Turcia a suspendat total importurile de petrol iranian la începutul lunii mai pentru a "respecta" sancţiunile americane, chiar dacă le dezaprobă. "În calitate de de aliat strategic" al SUA "respectăm" sancţiunile, a declarat un oficial turc sub protecţia anonimatului.

Administraţia Trump a impus din nou sancţiuni regimului de la Teheran după ce a părăsit, în urmă cu un an, pactul nuclear. Aceste restricții interzic în special exporturile de petrol şi vizează, de asemenea, orice ţară care ar continua să cumpere acest produs din Iran.

Opt state, printre care Turcia, China, India şi Japonia au beneficiat iniţial de o derogare pentru a continua să importe ţiţei din Iran, derogare ce nu a mai fost reînnoită după încetarea sa pe 2 mai.

După anunţul deciziei SUA de a nu reînnoi derogările, Ankara a lăsat să se înţeleagă că nu se va conforma. "Nu vom accepta sancţiuni şi constrângeri unilaterale privind modul în care ne gestionăm relaţiile cu vecinii", spunea, la acea dată, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Problema rachetelor

Această decizie vine în contextul în care, la Washington o delegație turcă a discutat cu administraţia Trump despre numeroasele dispute care otrăvesc relaţia bilaterală, unul dintre subiecte fiind achiziţionarea de către Ankara a sistemului de apărare antirachetă S-400, produs în Rusia.

Citește și Turcia golește cuferele Băncii Naționale. Măsură disperată

Partea americană denunţă această achiziţie şi ameninţă, pe de o parte, să nu livreze părţii turce avioanele de vânătoare F-35 şi, pe de altă parte, să impună sancţiuni economice Turciei. "Este un acord încheiat" a subliniat Yavuz Selim Kirandu, reafirmând poziţia ţării sale, de a nu renunța la contractul cu Moscova.

Guvernul turc a propus administraţiei americane crearea unui grup de lucru comun cu caracter tehnic pentru a înlătura suspiciunile SUA, care se tem că tehnologia bateriilor S-400 va servi la colectarea de date tehnologice privind avioanele militare ale NATO, la care Rusia va putea să aibă astfel acces. "Aşteptăm încă un răspuns pentru comisia tehnică", a declarat oficialul turc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel