Petrolul rusesc: Un ministru saudit este teribil de nedumerit

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Irakul a încasat peste 115 miliarde de dolari din vânzarea de petrol, în 2022
Irakul a încasat peste 115 miliarde de dolari din vânzarea de petrol, în 2022
Impactul sancțiunilor europene asupra petrolului rusesc și măsurile de plafonare a prețurilor nu au produs încă rezultate tangibile, iar punerea lor în practică rămâne incertă, a declarat duminică ministrul saudit al Energiei, prințul Abdelaziz bin Salman.

În timp ce plafonarea decisă de țările Grupului celor Șapte pentru prețul petrolului rusesc transportat pe mare a intrat în vigoare la 5 decembrie pentru a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, Kremlinul a declarat că nu va respecta această măsură, chiar și cu prețul reducerii producției sale.

"Ceea ce se întâmplă acum din punctul de vedere al sancțiunilor și plafoanelor de prețuri impuse, toate acestea nu au adus cu adevărat rezultate clare, inclusiv măsurile implementate la 5 decembrie; vedem incertitudine în implementarea lor", a adăugat prințul Abdelaziz bin Salman la un forum dedicat problemelor financiare ale țării. 

Potrivit spuselor sale, reacția Rusiei și posibilele măsurile pe care Moscova le-ar putea lua ca represalii, ar trebui să fie, în egală măsură, în seamă când se analizează starea piețelor din întreaga lume. "Aceste instrumente au fost create în scopuri politice și nu este încă clar dacă pot atinge obiectivele politice propuse", a spus el, referindu-se la plafonarea prețurilor.

Ministrul saudit al Energiei consideră, de asemenea, că politica Chinei privind gestionarea epidemiei COVID-19 ar putea afecta și ea piața petrolului. "Mai este nevoie de timp pentru a evalua impactul relaxării restricțiilor sanitare asupra economiei chineze”, a spus el.

"Băncile centrale sunt în continuare preocupate de gestionarea inflației, indiferent de costul acestor măsuri și de posibilul lor impact negativ asupra creșterii economice globale", a adăugat oficialul saudit. În opinia lui, decizia OPEC și a aliaților săi din 5 octombrie de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi (bpd) a fost una înțeleaptă în lumina evoluțiilor actuale ale pieței.

Opec+, printre ai cărei membri se numără și Rusia, a optat, la ultima sa reuniune din 4 decembrie, pentru un status quo în ceea ce privește producția, pe fondul înrăutățirii economiei mondiale și al incertitudinilor legate de impactul plafonării prețului petrolului de către Rusia.

Prințul Abdelaziz bin Salman a dat asigurări că Opec+ va continua să se concentreze pe stabilitatea pieței în 2023. El a mai spus că a insistat ca fiecare membru al alianței să își asume partea sa de decizii. "Consensul are implicații pozitive pentru piață", a spus el.

Citește și Răzbunarea Rusiei: Printr-un simplu decret, Putin ar putea DUBLA prețul aurului

"Aurul ar putea ajunge la 3.600 de dolari/unica dacă Rusia va răspunde la decizia Occidentului de a plafona prețului petrolului rusesc acceptând metalul galben ca plată pentru țițeiul său", a scris Pozar, menționând că o astfel de manevră ar fi o surpriză totală pentru americani. 

Fostul consilier al Trezoreriei SUA consideră că, procedând ca atare, Rusia s-ar putea "răzbuna" pe Occident pentru sancțiuni și pentru "prețul plafonat" al petrolului, vânzând, de exemplu, combustibil în schimbul aurului, la un preț care ar prespune un gram de metal prețios pentru doi barili de țiței. 

În acest caz, a explicat finanțistul american, dolarul ar fi de fapt supraevaluat față de petrolul rusesc, iar prețul aurului s-ar dubla. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel