Pfizer, în cădere liberă, cu pierderi uriașe. Dar 2024 va fi altfel
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În laboratoarele companiei / FOTO: Pfizer
În laboratoarele companiei / FOTO: Pfizer
Gigantul farmaceutic american Pfizer a rămas pe teren negativ în trimestrul patru, împovărat, așa cum era de așteptat, de scăderea veniturilor legate de vaccinul Comirnaty și antiviralul Paxlovid împotriva Covid-19. 

Din octombrie până la sfârșitul lunii decembrie 2023, laboratorul, unul dintre primii care a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, a înregistrat o pierdere de 3,37 miliarde de dolari, față de un profit de 4,99 miliarde de dolari publicat în urmă cu un an, potrivit ultimelor date anunțate marți. 

Ca și în trimestrul trei, marcat deja de pierderi, Pfizer, care a realizat profituri record în perioada pandemiei, a fost penalizată, de fapt, de stocurile de Paxlovid - estimate la 3,5 miliarde de dolari - , pe fondul refluxul pandemiei. Excluzând elementele excepționale, câștigurile sale pe acțiune - un etalon de referință pentru piețe - au scăzut, de asemenea, cu 91% față de an, până la 0,10 dolari.

În trimetrul patru, cifra de afaceri a scăzut brusc, ajungând la 14,25 miliarde dolari (-41% față de an), în conformitate cu așteptările pieței. Vânzările vaccinului Comirnaty au scăzut cu 6,1 miliarde în această perioadă, din cauza comenzilor mult mai mici, în special, de către autoritățile americane. Reducerea veniturilor legate de Covid a penalizat întregul an 2023: gigantul a înregistrat încasări de 58,5 miliarde de dolari, un recul de 42% pe parcursul unui an. Cu toate acestea, excluzând Paxlovid și vaccinul Comirnaty, Pfizer își vede veniturile crescând cu 7%, susține el, datorită lansării de produse cu indicații noi.

Mari speranțe

Totuși, președintele grupului, Albert Bourla, rămâne optimist. „Suntem încurajați de performanța puternică a produselor noastre non-Covid din ultimele trei luni ale anului trecut”, a spus el. Pentru 2024, Pfizer confirmă că anticipează vânzări între 58,5 și 61,5 miliarde de dolari. Câștigul pe acțiune, excluzând elementele excepționale, este de așteptat să fie între 2,05 USD și 2,25 USD în 2024.

Laboratorul, care a finalizat achiziția de 43 de miliarde de dolari a biotehnologiei Seagen în decembrie, una dintre cele mai mari investiții din istoria sa, estimează că biotehnologia îi va aduce venituri de 3,1 miliarde de dolari în 2024. În cele din urmă, programul său de reducere a costurilor ar trebui să ajungă la 4 miliarde de dolari net anual până la sfârșitul anului 2024. În tranzacțiile electronice care au precedat deschiderea Bursei de Valori din New York, acțiunile Pfizer au câștigat 1,09%, până la 27,78 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel