Piața de brokeraj a explodat anul acesta. Românii au mai multă încredere
06 dec 2019 / 18:09, de  Antonia Popescu
Volumul total al pieţei de brokeraj credite va depăşi anul acesta două miliarde lei, în condiţiile în care în fiecare zi 30 de familii îşi cumpără locuinţe prin intermediul brokerilor de credit, potrivit celei mai recente estimări ale Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC). 
Volumul total al pieţei de brokeraj credite va depăşi anul acesta două miliarde lei
Volumul total al pieţei de brokeraj credite va depăşi anul acesta două miliarde lei

De ce au început românii să aibă mai multă încredere în consilierea oferită de brokeri, ajungându-se azi ca două din zece credite ipotecare să fie accesate prin intermediul acestora? Pentru că, fără niciun cost suplimentar pentru clienţi, îi scuteşte de drumurile pe la bănci şi de pregătirea dosarului, propunându-le cele mai bune soluţii financiare printr-o analiză comparativă a ofertelor actuale. Iar băncile sunt mai mult decât bucuroase să aibă ajutor externalizat, plătind brokerii în funcţie de dosarele aprobate. Astfel că din 2012 încoace piaţa de brokeraj creşte constant, reprezentând chiar un barometru al evoluţiei pozitive a economiei, în strânsă legătură cu gradul de intermediere financiară", arată o analiză realizată de brokerul de credite Kiwi Finance.

Asigurările obligatorii de locuință. Cristian Roșu explică

Industria de brokeraj credite din România contribuie actualmente cu circa 18% din totalul creditelor ipotecare acordate de bănci, fără să fie incluse aici pe cele acordate pentru programul Prima Casă. Însă, în unele ţări din Europa (Anglia, Olanda, Spania), ponderea este între 50-60%, în timp ce în SUA vânzarea de credite retail a fost externalizată aproape integral (90%).

"Astăzi, băncile din România acordă chiar mai multe credite de consum persoanelor fizice decât băncile din Austria. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care doar jumătate dintre români declară că au bani puşi deoparte, 60% dintre ei având obligaţii financiare. Şi, cu toate că 30% dintre aceştia îşi doresc să acceseze un nou împrumut - după cum rezultă din cercetarea sociologică 'Obiceiurile financiare ale românilor', comandată de Kruk România, fiind astfel campioni la contractarea de credite în UE - suntem şi printre cei mai buni platnici, România fiind ţara cu cele mai puţine acţionări în instanţă pentru neplată", arată analiza brokerului.

Acesta a raportat în primul semestru al anului 2019 o creştere semnificativă a volumului de dosare de credit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numai în luna octombrie (o lună record în istoria companiei) Kiwi Finance iniţiind credite ipotecare care au reprezentat 20% din totalul creditelor ipotecare din România (excepţie Prima Casă) şi a trimis băncilor înspre aprobare credite în valoare de 44,5 milioane euro, dintre care 90% credite ipotecare şi 10% credite de nevoi personale.

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, estimează că doar vânzările Kiwi Finance din 2019 vor atinge nivelul întregii industrii de brokeraj de acum câţiva ani. Mai exact, în intervalul ianuarie - iunie 2019, vânzările totale de credite ale companiei au crescut cu 24%, valoarea creditului mediu urcând cu 9% faţă de anul trecut.

"Deja cu o rată medie de aprobare de 89%, atinsă în octombrie 2019, Kiwi Finance explică creşterea spectaculoasă prin următorii factori: creşterea eficienţei prin filtrele şi procesele interne implementate înainte să transmită dosarele către bănci, reţeaua de brokeri experimentaţi, prezenţi pe teritoriul întregii ţări, finalizarea imobilelor din proiectele rezidenţiale demarate anul trecut în paralel cu lansarea altora noi", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, acest ritm alert de dezvoltare imobiliară va continua, fiindcă în România avem nu numai o cerere, dar şi o nevoie consistentă de locuinţe. Mai mult decât atât, solicitările nu vin numai de la românii din ţară, ci şi de la cei din afara ei: în 2018 achiziţiile românilor din diaspora înregistrau o creştere de 30% faţă de anul anterior, pe când anul acesta creşterea e deja de 50%. De precizat că 90% dintre solicitări au venit din UE, din partea persoanelor cu studii superioare, plecate de 6-8 ani din ţară, acestea cumpărând preponderent în Bucureşti şi în vestul ţării.

"Actualmente, 67% dintre românii interesaţi de achiziţii imobiliare sunt în căutarea unui apartament cu două camere, în timp ce doar 33% plănuiesc să îşi achiziţioneze o casă. Iar asta deoarece majoritatea blocurilor din România se află în incinta oraşelor, ceea ce înseamnă că deplasarea către punctele de interes se face mai rapid. Iar 3-4 camere la bloc costă mai puţin decât o casă, ca să nu mai vorbim şi de costurile de întreţinere aferente", precizează reprezentanţii Kiwi Finance.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Horoscop AUGUST 2020. CEL MAI FERICIT moment al anului!

Astrologul Daniela Simulescu vorbeşte despre ceea ce...

Avertizare de vreme rea până duminică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...

Cea mai recentă armă a Navy SEALs este una extremă

De la înființarea lor în anii '60, Navy SEALs au fost...

Majorarea pensiilor. Noile valori de la 1 septembrie

Proiectul de rectificare bugetară publicat recent de...

Rețea de stații de încărcare rapidă a mașinilor electrice

E.ON Energie şi MOL România vor monta în acest an 40 de...

Noutăți la înmatricularea auto. Proceduri simplificate

Procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere și...

Economia României a înregistrat un declin major

Economia României a consemnat un declin de 12,3% în...

O primă țară cumpără vaccinul rusesc

Ministerul Sănătăţii din Vietnam s-a înregistrat pentru...

STAREA de ALERTĂ, prelungită până în septembrie. Reguli

Guvernul prelungește cu încă o lună, respectiv până pe...

Teorie HALUCINANTĂ! Ce animal a răspândit COVID-19 în CHINA

Există o nouă teorie radicală despre modul în care...

Trump: Este vorba despre "un progres spectaculos"

Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub...

Bursa de la Bucureşti a închis în SCĂDERE ședința de astăzi

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de...

Simpla răceală ne-ar putea proteja de Covid-19. De ce

Un recent articol publicat în revista Science a generat...

Revolut, compania cu cea mai rapidă creștere în Europa

Revolut este compania de tehnologie cu cea mai rapidă...

Studiu Covid-19. Rasa cea mai vulnerabilă la SARS-CoV-2

Un amplu studiu efectuat în Marea Britanie pe 100.000 de...

26.000 tone de azotat de amoniu, în portul Constanța

Aproape 26.000 de tone de azotat de amoniu sunt...

Cele mai exotice meserii și studii ale politicienilor români

De-a lungul anilor, după Revoluția din Decembrie, s-au...

Cum se întoarce Covid-19 înapoi în China

Chinezii au parte de surpriza de a li se întoarce...

Microsoft lansează telefonul pliabil Surface Duo

Microsoft lansează, în 10 septembrie, primul telefon...

Acești angajați pot primi 2.500 de lei de la stat

O nouă ordonanță de urgență introduce măsura acordării a...

Tesla, depășită de un competitor mai puțin cunoscut

Lucid Motors va lansa pe 9 septembrie sedanul „Air” care...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro