Piața petrolului așteaptă altă furtună. Prețurile o vor lua razna
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Apar factori care vor exercita presiuni asupra pieței
Apar factori care vor exercita presiuni asupra pieței
Prețurile la petrol încearcă să se distanțeze de valorile dezastruos de mici de la sfârșitul lunii aprilie. În aproape două săpătmâni, ele au crescut cu circa 100%. Analiștii susțin însă că e vorba doar de o acalmie înaintea altei furtuni teribile.

Marți, la bursa din Londra, prețul petrolului marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, s-a apropiat de 32 de dolari/baril, în timp ce, la New York, țițeiul american WTI a urcat constant, atacând pragul de 25 de dolari/baril.

Creșterea se produce după ce, la 1 mai, a intrat în vigoare ultima înțelegere convenită de membrii alianței OPEC+ (țările OPEC plus alți producători mondiali de aur negru, în special Rusia) privind reducerea producției de petrol.

În plus, investitorii anticipează o creștere a cererii de petrol pe măsură ce țările europene și alte state ale lumii vor ieși treptat din regimul de carantină și izolare, repornind motoarele economiilor lor.

Totuși, această ascensiune ar putea avea zilele numărate. Problema este că pe 19 mai expiră contractele la petrolul american. Luna trecută, acest lucru s-a transformat într-un dezastru pentru țițeiul WTI care, pentru prima dată în istorie, a intrat pe teritoriu negativ.

Citește și SUA. A început valsul falimentelor. Primele victime, firmele petroliere

În prezent, numărul pozițiilor deschise echivalează cu 258 milioane de barili. Evident, multe dintre aceste poziții se vor închide, ceea ce va influența prețurile pe piață.

Pe de altă parte, ultimele date oferite de Institutul american al petrolului nu inspiră optimism: de 15 săptămâni consecutiv, rezervele de petrol și produse petroliere ale Statelor Unite cresc peste așteptări, ceea ce ar putea grăbi schimvarea direcției de evoluție a valorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel