Piața petrolului: Norvegia nu s-a decis în privința producției sale
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Prețul petrolului crește dupa o lungă perioadă
Prețul petrolului crește dupa o lungă perioadă
Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, va anunţa în curând dacă îşi reduce producţia de ţiţei, a declarat luni ministrul Energiei, Tina Bru, o eventuală decizie pozitivă putând creşte impactul măsurilor globale destinate susţinerii preţului petrolului, transmite Reuters.

După mai multe zile de negocieri, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi producători, reuniţi într-un grup denumit OPEC+, au convenit duminică să-şi reducă producţia cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai şi iunie, o scădere echivalentă cu aproximativ 10% din producţia mondială de petrol.

"Acordul convenit în rândul statelor producătoare OPEC+ este foarte pozitiv", a declarat Tina Bru, adăugând că Norvegia va lua o decizie cu privire la o posibilă reducere a producţiei "în viitorul apropiat". OPEC+ a subliniat că ar dori ca şi alţi producători de petrol, precum SUA, Canada, Brazilia şi Norvegia, să îşi reducă şi ei producţia cu o cantitate cumulată de cinci milioane barili de petrol pe zi.

Norvegia a informat că va analiza o reducere unilaterală a producţiei sale în sprijinul acordului dar nu a precizat cât de mare ar putea fi această reducere potenţială. În luna februarie a acestui an, producţia de ţiţei a Norvegiei a fost de 1,75 milioane barili pe zi, în creştere cu 26% comparativ cu luna februarie a anului trecut. Dacă se adaugă şi producţia de condensat şi gaze naturale lichide, producţia de hidrocarburi a Norvegiei a fost de 2,1 milioane barili pe zi, echivalentul a aproximativ 2% din producţia mondială.

Citește și Piața petrolului. Răzbunarea OPEC. Rusia, pusă la pământ

Preţul petrolului fluctua luni după ce impactul pozitiv al acordului de reducere a producţiei convenit de OPEC+ a fost contracarat de îngrijorările că nici măcar această reducere fără precedent a producţiei nu va fi suficientă pentru a reduce superoferta care există în prezent pe piaţă ca urmare a pandemiei de coronavirus care a afectat cererea.

Consumul mondial de combustibil este cu aproximativ 30% mai mic din cauza pandemiei de coronavirus care a ucis peste 100.000 de persoane şi a introdus în carantină guverne şi companii din întreaga lume. "Nu ne aşteptăm la o revenire sustenabilă a preţului la petrol până la apariţia pe piaţă a unei cereri semnificative, în trimestrul al treilea", susţine Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel