Piaţa birourilor din Bucureşti, la cel mai scăzut nivel de livrări din ultimii 20 de ani

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Spațiile de birouri, în dificultate
Spațiile de birouri, în dificultate
Piaţa birourilor din Bucureşti a ajuns la cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii.

Piaţa birourilor din Bucureşti a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat, iar cererea totală de închiriere s-a diminuat cu 18% faţă de datele din 2023, relevă o analiză de specialitate, publicată joi.

"Cererea totală de leasing a scăzut anul trecut la aproximativ 340.000 de metri pătraţi (...). În schimb, cererea nouă s-a menţinut la 116.000 de metri pătraţi, uşor peste nivelul din 2023. Diferenţa dintre cererea totală şi cea nouă reflectă impactul reînnoirilor de contracte, pe măsură ce marile companii şi-au amânat deciziile din cauza incertitudinilor privind modelul de lucru hibrid post-pandemie. Acum, odată ce multe dintre aceste contracte au fost semnate în anii precedenţi, piaţa revine la un ritm mai stabil. Totuşi, cererea nouă, care include doar contractele ce adaugă suprafeţe ocupate în mod real, rămâne sub media anuală a ultimului deceniu, de 126.000 de metri pătraţi, şi mult sub recordul din 2017, de aproximativ 170.000 de metri pătraţi. Aceasta indică o creştere mai lentă a pieţei şi o expansiune mai prudentă în rândul companiilor", a explicat, într-un comunicat de presă, Victor Coşconel, partener şi head of leasing Office & Industrial Agencies la Colliers.

Potrivit datelor centralizate de compania de consultanţă imobiliară, tot mai multe companii îşi încurajează angajaţii să revină la birou, ceea ce generează un interes crescut pentru spaţii moderne şi eficiente energetic. La ora actuală, în Bucureşti, clădirile care formează top 20 al celor cu cele mai mari suprafeţe libere au o rată de neocupare de aproximativ 33%, în timp ce pentru restul de aproape 190 de proiecte de birouri, rata de neocupare este de 7%.

În 2024, cererea nouă a reprezentat doar o treime din cererea totală, un pondere mai mică decât în anii precedenţi, când depăşea constant 40% şi, în unele cazuri, se apropia de 50%, notează consultanţii.

În acest context, sectorul IT&C a rămas principalul motor al cererii de leasing, cu o acoperire de 37% din total, urmat de serviciile profesionale şi de business (fără sectorul financiar) - cu 18%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel