Piața de capital a Rusiei va DISPĂREA, Putin a NIMICIT-O. Este începutul sfârșitului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Totul este praf de parcă ar fi trecut tancurile peste tot
Totul este praf de parcă ar fi trecut tancurile peste tot
Reprezentanții mediului de afaceri din Rusia au fost urgent convocați, joi seară, de președintele Vladimir Putin, dornic să le expice de ce a invadat Ucraina. Dar invitația a venit prea târziu.

Spre sfârșitul unei zilei în care bursa de la Moscova a cunoscut, joi, cea mai profundă prăbușire din istoria ei, Putin i-a chemat la Kremlin pe principalii exponenți ai mediului de afaceri ai țării sale pentru a-i ruga să dea dovadă de înțelegere în privința deciziei sale de a invada Ucraina. Întrevederea s-a desfășurat cu ușile închise și, prin urmare, nu se știe care a fost răspunsul industriașilor și bancherilor ruși. 

Mediul de afaceri, luat prin surprindere

Două chestiuni sunt însă certe: este vorba, în primul rând, de pierderile uriașe de oligarhii ruși, mulți dintre care au fost incluși acum pe lista sancțiunilor americane, estimate la peste 39 de miliarde de dolari într-o singură zi, cea de 24 februarie. În al doilea rând, este clar că oamenii de afaceri au fost luați prin surprindere de decizia Kremlinului. În urmă cu doar câteva zile, Oleg Deripaska, patronul gigantului Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din țară, scria, pe contul său de Telegram, că nu va fi război în Ucraina. În plus, de regulă, Putin îi chema pe miliardarii țării la discuții înainte de a lua o hotărâre care să le afecteze afacerilor. Acum a fost invers. 

După ce a explicat invitaților săi motivele care l-au determinat să trimită tancurile în Ucraina, evocând, în acest sens, riscurile de securitate la adresa Rusiei și refuzul total al Occidentului de a asculta măcar ce are de spus Moscova, Putin a făcut apel la mediul de afaceri să "lucreze în solidaritate cu guvernul pentru a găsi instrumente care să susțină producția, economia, locurile de muncă, dar să pornească de la realitățile care apar".

Nimic nu va mai fi la fel

Ce s-a întâmplat și se întâmplă pe piața de capital nu are deloc darul de a-i determina pe afaceriștii ruși să se supună și de această dată, așa cum au făcut-o mereu în situații de cumpănă pentru Rusia. Iar analiștii sunt tot mai pesimiști. Astfel, Serghei Romanciuk, de la Metallinvestbank, consideră că perspectivele pieței bursiere depind în întregime de modul în care evoluează operațiunea militară din Ucraina. Potrivit acestuia, este dificil de vorbit de perspective, când situația ar putea fi total blocată, scrie publicația RBK. 

"Credem că nivelurile minime au fost atinse joi. Nu vrem să provocăm panică, dar trebuie să înțelegem că piața bursieră și, în general, piața financiară, așa cum era înainte, nu va mai fi disponibilă pentru o perioadă lungă de timp, poate pentru mulți ani", a spus Romanciuk.

Valoarea acțiunilor va ajunge ZERO

În opinia sa, situația este comparabilă cu cea din 1998, dar mai gravă decât cea din 2014. "Piața nu va mai fi la fel: exista integrare în infrastructura internațională, cel mai probabil toate acestea vor fi închise. Este posibilă o nouă prăbușire pe fondul sancțiunilor occidentale: acțiunile ar putea să nu mai valoreze nimic, zero. Structura se schimbă, nu se știe dacă piața bursieră va mai exista în Rusia peste ceva timp", avertizează Romanciuk.

"Trebuie să înțelegeți că ne îndreptăm spre o realitate complet nouă, în care un număr destul de mare de jucători vor părăsi piața bursieră. În primul rând, jucătorii străini", crede, la rândul ei, Sofia Doneț, economist șef al Renaissance Capital.

În cazul unui conflict militar, se produce un fenomen cunoscut la noi ca "votul cu picioarele", iar situația își pierde din predictibilitate. "Ne temem că am putea asista la un nou val de scădere până la sfârșitul acestei săptămâni, dar de o natură mai reținută", a adăugat Doneț. 

Citește și Oligarhii ruși au PIERDUT câteva MILIARDE de DOLARI într-o singură zi după atacarea Ucrainei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel