Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Scăderea de pe piața EV germană este bazată creșterea inflaţiei şi din cauza terminării unui program de subvenţii guvernamentale destinat acestor modele, transmite AFP.
Autoritatea Federală de Transport Rutier din Germania (KBA) a informat că un număr total de 2,84 milioane de autoturisme noi au fost înmatriculate anul trecut, în creştere cu 7,3% comparativ cu 2022.
În funcţie de motorizare, vânzările de autovehicule echipate cu motoare pe benzină au înregistrat cea mai mare creştere, cu un salt de 13,3% comparativ cu 2022, până la 979.000 de unităţi. Graţie acestei creşteri puternice, cota de piaţă a automobilelor echipate cu motoare pe combustie (benzină şi motorină) a crescut după mai mulţi ani de declin.
În schimb, vânzările de vehicule pe baterie au înregistrat o creştere mai modestă de 11,4% până la 524.000 de unităţi, în timp ce vânzările de automobile hibride de tip plug-in s-au redus la jumătate, până la 176.000 de unităţi.
La finele lui 2022 consumatorii germani s-au grăbit să profite de subvenţiile guvernamentale pentru achiziţionarea de modele hibride, înainte ca aceste subvenţii să fie eliminate. Ulterior, la începutul lunii septembrie 2023, guvernul de la Berlin a lăsat să expire subvenţiile companiilor pentru vehiculele complet electrice, iar la mijlocul lunii decembrie a pus capăt în mod brusc unei scheme de susţinere a consumatorilor. Eliminarea programelor de subvenţii a afectat şi mai mult piaţa automobilelor electrice, vânzările de modele pe baterie fiind în scădere în ultimele luni.
Lipsa sprijinului statului "va conduce la un declin în înmatriculările de vehicule electrice noi în acest an", susţine analistul EY, Constantin Gall. "Piaţa pentru autoturisme electrice nu stă încă pe propriile sale picioare ci depinde de subvenţiile guvernamentale", a adăugat Gall.
Industria auto din Germania, un pilon al celei mai mari economii europene, a reuşit să înregistreze o modestă revenire după închiderile şi problemele pe lanţurile de aprovizionare provocate de pandemie în ultimii ani. Dar cu toate acestea vânzările rămân sub nivelul de dinainte de pandemie, iar perspectivele s-au înrăutăţit pe măsură ce inflaţia ridicată majorează costurile de producţie şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, ceea ce a dus la diminuarea cererii.
Creşterea economică modestă preconizată pentru acest an înseamnă că 2024 va fi un alt "an pierdut" pentru industria auto, a mai spus Constantin Gall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...