Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Deși cererea a rămas scăzută, compania a decis să mențină prețurile neschimbate după reducerile aplicate în decembrie, în ciuda presiunilor venite din partea cumpărătorilor.
Această strategie contrastează cu abordarea rivalului rus Alrosa, care a scăzut prețurile cu încă 7-8% în ianuarie, după o reducere de 10% în decembrie. În acest moment, De Beers vinde în continuare la un preț semnificativ mai mare decât piața de licitații și tender, spun analiștii pieței.
Tensiuni pe piața diamantelor
Chiar dacă producătorii de diamante șlefuite au raportat o ușoară revenire a vânzărilor în ultimele luni, perspectivele pentru 2025 rămân incerte. În SUA, cel mai mare consumator de diamante naturale, vânzările bijuteriilor independente au scăzut cu 4% în 2024, iar gigantul Signet Jewelers a avut rezultate dezamăgitoare în sezonul sărbătorilor.
Între timp, importurile de diamante brute în India au atins 835,8 milioane de dolari în decembrie, cel mai mare nivel din iulie, ceea ce ridică semne de întrebare despre un posibil exces de ofertă pe piață.
Presiuni asupra De Beers: Botswana cere o cotă mai mare
Un alt factor care ar putea influența strategia De Beers este negocierea unui nou acord cu guvernul din Botswana, coproprietarul Debswana, cel mai mare producător de diamante al companiei. Președintele Botswana, Duma Boko, a declarat că discuțiile despre obținerea unui „procent mai mare din De Beers” sunt în desfășurare, fără a specifica dacă se referă la o cotă mai mare din producția minieră sau la o creștere a acțiunilor în companie.
De Beers se află la intersecția mai multor interese: pe de o parte, trebuie să mențină stabilitatea pieței și să evite prăbușirea prețurilor, iar pe de altă parte, trebuie să genereze venituri pentru Botswana și pentru compania-mamă Anglo American.
Urmează reduceri de preț?
Unii dintre cumpărătorii De Beers au cerut scăderi suplimentare de preț la întâlnirile de dinaintea ultimei runde de vânzări, argumentând că nu pot obține profit la nivelurile actuale. Conducerea De Beers a rămas precaută, dar există posibilitatea unor ajustări în a doua sesiune de vânzări a anului, care începe pe 24 februarie.
Deocamdată, opiniile sunt împărțite: unii consideră că reducerile de preț ar ajuta la revitalizarea pieței, în timp ce alții cred că ar destabiliza și mai mult cererea. „Au luat decizia corectă menținând prețurile. Ceea ce are nevoie piața acum este un val de optimism”, a declarat un executiv din industrie.
Cu negocierile din Botswana în curs și o piață în echilibru precar, următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru strategia De Beers și pentru viitorul industriei diamantelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...