Scăderea prețurilor locuințelor în zona euro este, de asemenea, un factor în prognozele EY, conform cărora piața ipotecară va crește cu doar 1,5% în acest an și cu 2,4% în 2024, comparativ cu 4,9% anul trecut, notează Financial Times.
Consultanța a declarat că ratele de dobândă în creștere - care au atins un maxim istoric în zona euro de 4% în septembrie - și inflația persistent ridicată au suprimat cererea pentru ipoteci.
"Piața imobiliară suferă cel mai mult", a declarat Omar Ali, partenerul de servicii financiare al EY pentru Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa. "Pentru gospodăriile din întreaga Europă, costurile ridicate de trai și împrumuturi înseamnă că mai puține persoane cumpără case, ceea ce duce la cel mai scăzut nivel al creditării ipotecare în ultimul deceniu."
Creditarea bancară în zona euro s-a micșorat în acest an, după ce Banca Centrală Europeană a efectuat 10 creșteri consecutive ale ratei dobânzii, de la un minim istoric de minus 0,5% în iulie 2022, încercând să combată inflația galopantă.
Începând cu luna septembrie, BCE a menținut ratele la 4%, iar investitorii prevăd că este puțin probabil să înceapă să le reducă până în a doua jumătate a anului viitor.
Piața imobiliară din Marea Britanie a început să se redreseze după ce prețurile și vânzările au scăzut în vara anului, dar zona euro se află mai în urmă în ceea ce privește ciclul ratelor de dobândă.
Raportul anual al lui EY privind Prognoza Europeană a Creditării Bancare, publicat luni, a indicat piețele imobiliare afectate în zona euro - în special Germania - precum și criterii mai stricte de creditare impuse de unele bănci, care au determinat o scădere a cererii și disponibilității ipotecilor.
"De-a lungul acestui an, pe măsură ce ratele dobânzilor și tensiunile geopolitice au crescut, economia Europei - și băncile care o susțin - au fost testate la noi limite", a declarat Nigel Moden, liderul piețelor bancare și de capital al EY pentru EMEIA.
Dar el a adăugat că rezervele de capital acumulate de băncile europene în ultimii 15 ani înseamnă că acestea sunt mult mai bine pregătite pentru o încetinire a pieței ipotecare decât au fost după criza financiară globală.
"În timp ce creșterea creditării bancare este în setarea de a încetini pe termen scurt, perspectiva pe termen lung este una de recuperare. Ar putea fi lentă, dar, în absența unor noi provocări majore și neașteptate, ne așteptăm la o îmbunătățire constantă a volumului economic și al creditării."
EY estimează că piața ipotecară a Europei va crește cu 3,3% în 2025 și cu 3,2% în 2026.
În mod mai larg, se așteaptă ca creditarea în băncile europene să crească cu doar 2,1% în 2023, față de un maxim de 14 ani de 5% anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...