Piaţa maşinilor second hand în creştere în România. Atenție când cumpărați o maşină electrică la mâna a doua
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Piaţa maşinilor second hand din import a crescut, anul trecut, în România, cu 3,73% faţă de 2020, până la 395.759 de unităţi înmatriculate, conform unei analize autovit.ro. În ceea ce priveşte piaţa reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini second hand pe plan intern), anul 2021 a fost cel mai bun din istorie în ţara noastră, cu un total de 655.804 de unităţi, în creştere cu aproape 20% în comparaţie cu anul anterior.

Aproape 400.000 de maşini second hand din import au fost înmatriculate în România, în 2021. Conform autovit.ro, piaţa maşinilor second hand din import a înregistrat un salt de la 381.495 de unităţi, în 2020, la 395.759 de unităţi, în 2021.

„Variaţia între luna cu cele mai mari volume şi cea cu cele mai mici este mult mai redusă decât la maşini noi. Minimul a fost atins în decembrie, cu puţin peste 27.000 de maşini, iar maximul a fost în martie, când au fost înmatriculate în România peste 36.000 de maşini second-hand din import. Anul 2021 s-a încheiat cu aproximativ 400.000 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 3,74% faţă de 2020, când totalul a fost de 381.495 de maşini. Dar şi aici, cifrele din 2020 au însemnat o scădere de 14% faţă de 2019. Cu acest total de aproximativ 400.000 de unităţi, piaţa maşinilor SH creşte după 3 ani consecutivi de declin. Recordul pentru maşinile second-hand din import s-a înregistrat în 2017, când au fost înmatriculate în România 518.000 de unităţi”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte piaţa reînmatriculărilor (tranzacţii cu maşini SH pe plan intern), anul 2021 a fost cel mai bun din istorie în ţara noastră, cu un total de 655.804 de unităţi, în creştere cu aproape 20% în comparaţie cu anul anterior.

„Luna martie, cu 63.998 de maşini reînmatriculate, a fost luna cu cele mai multe maşini înmatriculate din istoria României, această valoarea nefiind depăşită niciodată, nici de maşinile noi, nici de cele rulate din import. Chiar şi cea mai slabă lună din acest an a înregistrat cifre foarte mari: peste 50.000 de maşini, în luna noiembrie. Anul 2021 s-a încheiat cu un total record pentru maşinile second-hand de pe plan intern: peste 655.000 de maşini. Această creştere a fost generată, în special, de criza de pe piaţa de maşini noi. Cumpărătorii din ţară, care nu au acceptat termenele mari de livrare, au preferat să facă achiziţii masive de pe piaţa de maşini rulate. 2021 este al doilea an în care piaţa auto a reînmatriculărilor depăşeşte 600.000 de unităţi, primul fiind 2019. În total, volumul de maşini din 2021 este cât cel combinat din trei ani consecutivi: 2013, 2014 şi 2015”, potrivit autovit.ro.

În topul maşinilor noi, cea mai populară este Dacia, 27% dintre români preferând marca autohtonă, urmată de Hyundai şi de Toyota, fiecare cu aproape 8% din piaţă. Mai departe, Ford şi Volkswagen completează top 5, Renault a fost pe locul 7, în timp ce pe locul 8 în clasamentul celor mai populare mărci auto s-a aflat marca Suzuki.

Piaţa de maşini second-hand nu ar avea motive să scadă în 2022, în condiţiile în care nu sunt preconizate creşteri de taxe pentru înmatriculare sau posesie în primele luni ale anului.

„Spre piaţa SH s-ar putea îndrepta şi o parte dintre cei care ar fi vrut să-şi ia maşini noi, dar au fost descurajaţi de timpii mari de aşteptare sau de preţurile prea mari. Va continua tendinţa declanşată de pandemie, astfel că o parte dintre oamenii care se tem să nu se infecteze cu COVID-19 atunci când folosesc transportul în comun, vor alege să-şi ia pentru prima oară maşină”, consideră reprezentanţii Autovit.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vești bune de la BNR pentru românii care au credite

În conformitate cu ultimele date publicate vineri de...

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 


pixel