Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Piața obezității îi face pe investitori să saliveze. Potrivit celor mai recente prognoze realizate de experții băncii americane Morgan Stanley, acest segment de activitate ar putea ajunge la 77 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial până în 2030. Ba chiar la mai mult de 100 de miliarde de dolari pe an în 2031, potrivit Jefferies, având în vedere cererea globală pentru noua generație de inhibitori ai apetitului, Wegovy, dezvoltat de compania daneză Novo Nordisk și apărut pe piață în 2021.
Dar, pănă să înceapă să curgă banii, este haos, consideră publicația economică Les Echos, subliniind: un haos în detrimentul bolnavilor de diabet. O agitație la care a contribuit din plin mediatizarea insistentă a produsului Wegovy, care a declanșat o penurie a întregii clase de medicamente antidiabetice începând cu 2022. În plus, pe rețelele sociale, în special pe Tik Tok, persoanele care doresc să slăbească sunt încurajate să recurgă la medicamente antidiabetice, care ar fi la fel de eficiente ca Wegovy. Începând cu Ozempic, tot de la Novo și considerat fratele mai mare al Wegovy. Lipsa Ozempicului a avut repercusiuni asupra altor antidiabetice din aceeași clasă, inclusiv asupra celui prescris diabeticilor cu riscuri cardiovasculare, Trulicity, de la compania americană Lilly, și a noului său antidiabetic, Mounjaro.
Lilly dorește să adauge cât mai curând o indicație pentru tratamentul obezității la Mounjaro. Granița dintre antidiabetice și inhibitorii de apetit este din ce în ce mai puțin înțeleasă de publicul larg și, ajutată de prescripțiile de conveniență, utilizarea abuzivă a antidiabeticelor se agravează, iar pacienții suferă.
Redevenit jurnalist, fostul premier britanic, Boris Johnson, a descris, într-un articol pentru Daily Mail, cum încercat să scape de kilogramele în plus cu Ozempic. Politicianul a avitat însă să precizeze cum a obținut rețetă, având în vedere că nu suferă de diabet. Dar, în țările anglo-saxone, preparatul poate fi obținut ușor prin intermediul vânzărilor online. Se ridică însă întrebarea: pe net se comercializează medicamente adevărate sau contrafăcute? În absența unor reglementări clare, mulți ajung pe patul de spital pentru că au folosit medicamente false. Iar asta în condițiile în care prețul acestor medicamente nu este deloc mic: În Statele Unite, un Wegovy costă 12.000 de dolari.
În plus, efectul nu este același la toți cei care recurg la astfel de medicamente pentru a slăbi rapid și fără efort. Boris Johnson a încetat să mai ia Ozempic pentru că nu se simțea bine. Agenția Europeană pentru Medicamente investighează efectele mai grave ale acestei familii de medicamente antidiabetice și inhibitoare ale apetitului, după ce au fost raportate 150 de tentative de sinucidere și automutilare. Agenția europeană analizează acum Ozempic, Saxenda și Wegovy, dar are de gând să extindă investigația și asupra altor medicamente. O concluzie nu este așteptată mai devreme de noiembrie 2023.
A explodat la bursă
Titlurile Novo Nordisk sunt noile vedete ale bursei. Compania farmaceutică daneză a înregistrat marți o creștere puternică a prețului acțiunilor sale la Bursa de la Copenhaga, în urma publicării unui studiu clinic pozitiv pentru Wegovy, tratamentul său anti-obezitate. Prin urmare, grupul a ajuns să valorează acum aproape 430 de miliarde de dolari, apropiindu-se periculos de LVMH, cea mai bine cotată companie europeană la bursă.
Rezultatele preliminare ale studiului SELECT arată că acest tratament reduce cu 20% riscurile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, ale persoanelor supraponderale și obeze, comparativ cu placebo. Studiul, care a început în 2018, a implicat 17.604 adulți cu vârsta de 45 de ani sau mai mult care erau supraponderali sau obezi, aveau boli cardiovasculare stabilite și nu aveau antecedente de diabet.
Novo Nordisk marchează astfel puncte în războiul purtat de companiile farmaceutice pentru a cuceri această piață colosală a tratamentelor anti-obezitate. Din 1975, numărul cazurilor de obezitate aproape s-a triplat la nivel mondial, potrivit OMS. Piața a salutat și ea această descoperire, acțiunile Novo Nordisk urcând marți cu 17% la Bursa de la Copenhaga, ceea ce a dus câștigurile lor la 33% de la începutul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...