Piața petrolului. Cele mai SUMBRE previziuni încep să se ADEVEREASCĂ
Autor: Delia Gheață | 26 ian, 13:45
Previziunile analiștilor nu sunt dintre cele mai optimiste
Previziunile analiștilor nu sunt dintre cele mai optimiste
În ultima perioadă de timp s-au înmulțit avertismentele analiștilor privind evoluția pieței petrolului care, în opinia celor care urmăresc și simt pulsul acestui domeniu, va cunoaște, anul acesta, o evoluție plină de surprize, sub impactul nu atât al evenimentelor economice, cât, mai degrabă, a celor geopolitice. Unii nu au exclus posibilitatea ca ”aurul negru” să ajungă la 150 de dolari/baril, alții, fără a merge chiar atât de departe, că prețul țițeiului va trece cu siguranță pragul psihologic de 100 de dolari.

Și iată cum aceste previziuni încep să prindă viață: Preţul ţiţeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol marca Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,61 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 88,81 dolari. În 20 ianuarie, cotaţia atinsese 89,50 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014. Peste Ocean, la New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,25 dolari, sau 0,3%, la 85,85 dolari.

"Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a comentat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities, citat de agenția Reuters.

În plus, jucătorii din piață sunt în așteptarea eventualelor măsuri care ar putea fi anunțate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FED) a SUA. Analiştii estimează că FED va da de înțeles că intenţionează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflaţiei ridicate.

Citește și Cobalt: Era post-petrol prinsă într-o bătălie între SUA și China

Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE

Pe de altă parte, investitorii nu știu ce ar putea decide grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), la reuniunea lui din 2 februarie. Potrivit speculațiilor care circulă în mediul de afacere este posibl ca marii producători de petrol ai lumii să în considerare o altă majorare a producţiei.

Merită amintit că, anul trecut, preţurile ţiţeiului au crescut cu 50%, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta. Așa cred experții, potrivit cărora lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Crossuri externe