Piața petrolului. Cele mai SUMBRE previziuni încep să se ADEVEREASCĂ
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Previziunile analiștilor nu sunt dintre cele mai optimiste
Previziunile analiștilor nu sunt dintre cele mai optimiste
În ultima perioadă de timp s-au înmulțit avertismentele analiștilor privind evoluția pieței petrolului care, în opinia celor care urmăresc și simt pulsul acestui domeniu, va cunoaște, anul acesta, o evoluție plină de surprize, sub impactul nu atât al evenimentelor economice, cât, mai degrabă, a celor geopolitice. Unii nu au exclus posibilitatea ca ”aurul negru” să ajungă la 150 de dolari/baril, alții, fără a merge chiar atât de departe, că prețul țițeiului va trece cu siguranță pragul psihologic de 100 de dolari.

Și iată cum aceste previziuni încep să prindă viață: Preţul ţiţeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol marca Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,61 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 88,81 dolari. În 20 ianuarie, cotaţia atinsese 89,50 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014. Peste Ocean, la New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,25 dolari, sau 0,3%, la 85,85 dolari.

"Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a comentat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities, citat de agenția Reuters.

În plus, jucătorii din piață sunt în așteptarea eventualelor măsuri care ar putea fi anunțate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FED) a SUA. Analiştii estimează că FED va da de înțeles că intenţionează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflaţiei ridicate.

Citește și Cobalt: Era post-petrol prinsă într-o bătălie între SUA și China

Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE

Pe de altă parte, investitorii nu știu ce ar putea decide grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), la reuniunea lui din 2 februarie. Potrivit speculațiilor care circulă în mediul de afacere este posibl ca marii producători de petrol ai lumii să în considerare o altă majorare a producţiei.

Merită amintit că, anul trecut, preţurile ţiţeiului au crescut cu 50%, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta. Așa cred experții, potrivit cărora lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel