Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
Și iată cum aceste previziuni încep să prindă viață: Preţul ţiţeiului a urcat miercuri spre 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol marca Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,61 dolari, sau 0,70%, la valoarea de 88,81 dolari. În 20 ianuarie, cotaţia atinsese 89,50 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014. Peste Ocean, la New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,25 dolari, sau 0,3%, la 85,85 dolari.
"Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a comentat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities, citat de agenția Reuters.
În plus, jucătorii din piață sunt în așteptarea eventualelor măsuri care ar putea fi anunțate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FED) a SUA. Analiştii estimează că FED va da de înțeles că intenţionează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflaţiei ridicate.
Citește și Cobalt: Era post-petrol prinsă într-o bătălie între SUA și China
Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE
Pe de altă parte, investitorii nu știu ce ar putea decide grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), la reuniunea lui din 2 februarie. Potrivit speculațiilor care circulă în mediul de afacere este posibl ca marii producători de petrol ai lumii să în considerare o altă majorare a producţiei.
Merită amintit că, anul trecut, preţurile ţiţeiului au crescut cu 50%, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta. Așa cred experții, potrivit cărora lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...