Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de învestirea oficială în funcție a președintelui ales, pe 20 ianuarie, investitorii jucătorii de pe piețe își regândesc strategiile, încercând să găsească variante pentru orice posibil scenariu. Dar marea lor teamă este legată de consecințele politicilor lui Trump asupra economiei mondiale.
Yanul, în cădere liberă
Această incertitudine a făcut ca acțiunile asiatice să devină mult mai vulnerabile decât era cazul, cu tendință de scădere, în timp ce acțiunile europene păreau să se descurce mai bine, contractele futures indicând o deschidere pozitivă.
Acțiunile chineze, în special, au scăzut semnificativ, la fel ca yuanul, care a atins cel mai coborât nivel față de dolarul american din ultimele aproape 14 luni.
Anunțul lui Trump privind taxe vamale de peste 60% pentru importurile de produse chineze a coincis cu promisiunile guvernului central de la Beijing de a implementa politici proactive pentru promovarea creșterii economice în acest an, ceea ce a complicat perspectivele unei economii care a avut dificultăți în găsirea unui impuls.
Risc comercial
China și alte puteri industriale asiatice au încheiat anul 2024 într-o notă slabă, conform datelor publicate joi, așteptările pentru noul an fiind umbrite de riscul comercial tot mai mare asociat unui al doilea mandat al lui Trump și de cererea chineză persistent de slabă.
Investitorii se tem, de asemenea, că administrația Trump va stimula economia americană cu politici care, potrivit observatorilor pieței, vor alimenta inflația și vor mări datoria publică, limitând astfel marja de manevră a Rezervei Federale pentru a relaxa ratele dobânzilor.
Piețele se așteaptă în prezent la o reducere a ratelor dobânzilor Fed cu aproximativ 42 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar trebui să mențină dolarul la un nivel ridicat până în 2025.
Europa concentrată pe energie
În Europa, piețele se vor concentra probabil pe acțiunile din sectorul energetic după oprirea, de Anul Nou, a exporturilor de gaze rusești prin conductele din epoca sovietică care traversează Ucraina, punând capăt deceniilor de dominație rusă pe piețele energetice europene.
Cu toate acestea, impactul ar trebui să fie moderat, având în vedere că oprirea prevăzută de mult timp va avea o influență limitată asupra prețurilor din Uniunea Europeană – spre deosebire de 2022, când scăderea livrărilor rusești a dus la creșterea prețurilor la niveluri record, a agravat criza costului vieții și a afectat competitivitatea Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...