Piramida de pe planeta Ceres. Cercetătorii i-au aflat secretul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Le-a cam dat de gândit această piramidă
Le-a cam dat de gândit această piramidă
De departe seamănă, într-adevăr, cu o piramidă. De fapt, este un munte, cel mai înalt de pe Ceres, o planetă pitică, lipsită, practic, alte asemenea structuri. De aici și mirarea oamenilor de știință, care s-au întrebat cum s-a format acel munte de gheață numit Ahuna. 

Pentru prima dată, Ahuna a fost observat în fotografiile trimise de sonda Dawn de pe orbita planetei Ceres, în 2015. Omul de știință german Vladimir Noiman a explicat că, odinioară, în adâncurile planetei pitice s-a format, sub acțiunea căldurii, un fel de bulă, compusă din argilă, ape naturale coținând amestecuri de minerale în concentrații ridicate și diverse roci, lichide și mobile.

În timp, bula a început să se ridice spre suprafață și a înghețat, ceea ce a condus la apariția a ceea ce poate fi considerat un vulcan noroios. Oamenii de știință cred că sub învelișul de gheață se ascunde o anomalie gravitațională, care explică, de alfel, fenomenul în sine.

Citește și Vulcanul ce poate distruge Kamciatka s-a trezit. Panică în Rusia!

Ceea ce înseamnă că muntele este o parte a mantiei planetei Ceres, care s-a desprins, din motive necunoscut, de bază și care, topindu-se, a urcat spre suprafața acestia, dar fără să iasă în totalitate. O parte din ”bula de noroi” a rămas, astfel, pe drum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel