Plăți imediate prin transfer bancar. Premieră în România

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
CEC Bank face parte din primele două bănci care implementează sistemul
CEC Bank face parte din primele două bănci care implementează sistemul
Serviciul Plăţi instant, care asigura transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, a fost lansat luni, Banca Transilvania şi CEC Bank fiind primele două instituţii financiare care au introdus în oferta lor acest serviciu. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăti executate prin Plăţi Instant se încadrează sub 50.000 de lei, transmite Agerpres.

Deocamdată serviciul funcționează doar între Banca Transilvania și CEC Bank însă va fi extins pe măsură și alte bănci preiau sistemul elaborat de Transfond. ”Prin utilizarea Serviciului Plăti Instant, clienţii CEC Bank, persoane fizice şi juridice, vor putea efectua plăţi în orice moment, în condiţii de flexibilitate, confort şi siguranţă. Serviciul este disponibil pentru plăţile în lei efectuate la ghişeele băncii sau prin intermediul aplicaţiei CEC Bank Mobile Banking, momentan doar către beneficiari cu conturi deschise la Banca Transilvania. Pe măsură ce alte bănci vor adera la noua schema de decontare, tranzacţiile vor putea fi iniţiate şi către clienţii acestora”, a declarat Laurenţiu Mitrache, director general - preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank.

Serviciul a fost dezvoltat de Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociaţia Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naţionale de Plăti) şi Banca Naţională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plăţi). Plăţile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri în siguranţă, acestea fiind procesate interbancar de către Transfond, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României.

Citește și: Suma enormă de bani transferată online de români în țară. S-a dublat

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti Instant bunuri şi servicii achiziţionate în mediul online sau în mediul real, de a face plăţi Instant către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari. Business-urile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente cu încadrare în plafonul menţionat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decât în urma confirmării plăţii sau chiar a încasării fondurilor, fie de orice alta situaţie care presupune urgenţa pentru efectuarea uneia sau mai multor plăţi.

”Este de aşteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clienţilor bancari din România. În completarea serviciului Plăţi Instant, Transfond urmează să lanseze în producţie serviciul AliasPay, ce va permite iniţierea de plăţi prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienţii serviciilor de plăţi vor putea să iniţieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menţionat, fie prin Plăţi Instant, fie prin ordine de plată tradiţionale”, a subliniat directorul general al Transfond, Sabin Carantină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel