Plafoanele la energie pentru consumatorii casnici rămân neschimbate, anunţă Marcel Ciolacu
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Liderul PSD spune că plafoanele la energie pentru consumatorii casnici rămân neschimbate - 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în coaliţia de guvernare s-a decis, referitor la măsurile privind preţurile la energie, ca plafoanele pentru consumatorii casnici să rămână neschimbate - şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.

"Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou", a spus Ciolacu la B1TV.

El a adăugat că statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor şi nu "de a compensa băieţii deştepţi din energie".

"Nu poţi să compensezi venituri excepţionale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi. În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile", a menţionat liderul PSD. 

 

Vezi şi: Pensii militare. Marcel Ciolacu: Aş dori să fac un anunţ foarte clar

 

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre pensiile speciale și a dat asigurări că nimic nu se va întâmpla peste noapte. El a vorbit, de asemenea, și despre piața energiei. ”Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva”, a spus liderul PSD.  

"Aş dori să fac un anunţ foarte clar: nu va exista o ordonanţă dată peste noapte în ceea ce priveşte pensiile speciale sau modificările de pensionare la Armată, la Ministerul de Interne, la Jandarmerie şi, nu în ultimul rând, la magistraţi. Nimeni nu îşi va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanţă. Obligaţia Guvernului, asumată printr-un jalon PNRR până la 31 decembrie, este de a veni în Guvern cu un proiect de lege avizat de către toţi miniştrii, cum e şi normal. Şi pe urmă el va intra în dezbatere la Parlament. Îmi asum în totalitate cele declarate: că nu va exista peste noapte o ordonanţă de urgenţă, astfel încât magistraţi, militari, poliţişti, jandarmi se vor trezi cu regulile jocului schimbate de către politic, fără să fie o dezbatere şi o claritate a legii", a arătat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Reglementarea pieței energiei 

Pe de altă parte, liderul PSD a anunțat că Guvernul va elabora o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze aproximativ 80% din piaţa energiei, menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kwh.

"După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei - poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit - şi sper ca astăzi să închidem... Este vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară", a spus liderul social democrat.

El a menţionat că prin amendamente adoptate în Parlament vor fi luate măsuri privind persoanele vulnerabile, utilităţile publice şi cultele religioase.

Amendamente pe Legea 119

"În Parlament vom veni cu amendamentele pe Legea 119 cu cele promise: serviciile de utilităţi publice, companiile de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale - şi pe propria declaraţie - să beneficieze... sunt aparatele de oxigen folosite, sunt cazuri speciale. Sau familiile cu mai mult de trei copii, familiile monoparentale, care la fel, prin o simplă declaraţie, să intre în aceste tarife reduse", a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a subliniat că statul român nu trebuie să compenseze un profit "excepţional, speculativ", ci persoanele vulnerabile, economia românească şi producătorii "în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie".

Statul român trebuie să ajute persoanele vulnerabile

"Se ajungea la un preţ de peste 4 lei, 4,5. Statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva. Mai ales un profit excepţional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze persoanele vulnerabile, economia românească şi producătorii, în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie şi să aibă un profit care a fost mediu în ultimii ani, până să apară această criză. Cred că este o abordare cât se poate de corectă şi o stopare a unei greşeli monumentale a unui guvern dinaintea acestui guvern, când s-a liberalizat piaţa fără să previi o astfel de situaţie", a spus Ciolacu.

Prețul la energie

Întrebat dacă va fi menţinut preţul maximal de 1,3 pe kwh, Ciolacu a declarat că reprezentanţii coaliţiei iau decizii politice, iar "restul trebuie să le pună în aplicare".

"Eu nu discut în contradictoriu cu cei de la ANRE. Eu le spun celor de la ANRE ce atribuţii au, conform legii. După ce guvernul emite o ordonanţă şi Parlamentul o lege, ei trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul legislativ, respectiv legislaţia secundară. Nu există niciun producător, în acest moment, care să producă cu un preţ mai mare de 1,3. Dacă la acest preţ adăugăm întregul şir: şi distribuţie, şi furnizare, şi aşa mai departe, nu se depăşeşte acest preţ. În cazul în care se depăşeşte din producţie şi din costuri documentate, atunci statul intervine şi compensează (...)... Eu nu pot compensa să cumpere energie cu 400 de lei şi să o vinzi cu 3.000 de lei şi eu să compensez 2.600 de lei, cum a gândit actualul ministru al Energiei. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume", a mai precizat Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel