Plafonare facturi energie. ANRE a aprobat decontarea a 376,1 milioane lei către furnizori
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie. Foto: Pexels.com
Energie. Foto: Pexels.com
ANRE a aprobat decontarea unei sume de 376,1 milioane lei către furnizorii de energie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat până acum decontarea de la bugetul de stat a unei sume de 376,1 milioane de lei către furnizorii de energie, prin mecanismul de plafonare a facturilor, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, marţi, Agerpres.

Având în vedere activitatea desfăşurată în cadrul ANRE cu privire la colectarea, verificarea datelor, întocmirea fişelor de analiză şi determinarea sumelor ce se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, cu modificările şi completările ulterioare, situaţia cererilor de decontare, pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022, se prezintă astfel: număr total societăţi care au depus cereri - 70, număr total cereri depuse - 274, număr total cereri aprobate - 102, număr total cereri neeligibile - 38.

Suma totală transmisă spre decontare către Ministerul Energiei este de 376,1 milioane de lei. Valoarea totală solicitată de furnizori a fost 383,7 milioane de lei, din care au fost considerate neeligibile plăţi de 7,6 milioane de lei.

Diferenţa de 134 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative, solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate, spun oficialii ANRE.

Aceştia au adăugat că activitatea Grupului de lucru se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii martie 2022. 

 

Citeşte şi: Nicolae Ciucă despre gazele din Marea Neagră: Exploatarea, o premieră care va consolida România

 

Prim-Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă salută începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas. 

Licența de operare a fost eliberată, astăzi, de către ANRE, fapt care permite ca, deja, primele gaze din Marea Neagră să ajungă în rețeaua națională. Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Producția anuală de gaze naturale din perimetru XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum național și aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică și anume, independența energetică.  

“Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare țării noastre și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani” a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. 

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze descoperite în anul 2007 respectiv 1995, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri. 

În perioada 2018-2022 au fost finalizate investițiile necesare pentru exploatarea gazelor din perimetrul Midia, iar valoarea acestora este de aproximativ 400 milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel