Planul care trebuia să-i protejeze pe maghiari s-a întors împotriva lor

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Maghiarii se confruntă cu probleme majore de aprovizionare
Maghiarii se confruntă cu probleme majore de aprovizionare
Un plan menit să îi protejeze pe maghiari de cea mai mare inflație din Uniunea Europeană înainte de sărbători s-a întors împotriva lor, retailerii raționalizând alimentele de bază, gest care amintește de întunecatele vremuri din timpul comunismului.

În urma unei măsuri luate de guvernul premierului Viktor Orban de a plafona prețurile la alimentele de bază, retailerul Aldi limitează cantitățile pe care clienții le pot cumpăra, ce pildă aceștia pot cumpăra doar 1 kilogram de cartofi și un singur litru de lapte pe vizită, din cauza creșterii cererii. 

Alte lanțuri de magazine alimentare, precum Spar, Lidl și Tesco, au introdus restricții similare. Acest lucru îi determină pe unii să se întrebe cum vor coace tradiționalul "bejgli", un produs de patiserie de Crăciun prezent pe mesele ungurești, umplut de obicei cu semințe de mac sau nuci.

Eforturile lui Orban de a limita prețurile la alimente fac parte dintr-un efort de a plafona costurile pentru orice, de la combustibil până la chiar și creditele ipotecare, pentru a-i ajuta pe maghiari să facă față crizei costului vieții din Europa. Însă banca centrală a națiunii spune că măsurile au avut efect de bumerang, creând penurii și determinând creșterea prețurilor într-una dintre cele mai deschise economii din lume.

Guvernul estimează că inflația de 22,5%, care este cea mai rapidă din UE, va ajunge la 25% până la sfârșitul anului. În noiembrie, prețurile la alimente au crescut cu 49% față de anul trecut, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul mediei blocului comunitar. 

Aceste date vor forța probabil banca centrală să își majoreze semnificativ prognoza privind inflația cu privire la ratele dobânzilor și să mențină nivelul de referință la 13%. Rata cheie efectivă se află deja la 18%, după o majorare de urgență a dobânzii în octombrie. 

Guvernul a fost deja forțat să dea înapoi, o penurie de benzină la nivel național obligându-l pe Orban să renunțe la plafonarea prețului la carburanți în această lună. Săptămâna trecută, însă, a prelungit plafonul pentru alimentele de bază până la sfârșitul lunii aprilie, inclusiv pentru zahăr, făină, ulei de floarea-soarelui și unele tipuri de carne.

Rafturile cu alimente sunt în continuare aprovizionate în Ungaria - deși multe dintre ele cu produse alternative la bunurile care sunt plafonate, cu prețuri chiar mai mari. Prețul zahărului pudră, de exemplu, a crescut cu 122% față de februarie, în timp ce laptele cu 1,5% grăsime a crescut cu 90% față de laptele obișnuit cu 2,8%, potrivit unui studiu al băncii centrale publicat săptămâna trecută. 

Acest lucru a stârnit un semnal de alarmă la banca centrală, guvernatorul Gyorgy Matolcsy declarând luna aceasta în fața legislatorilor că plafoanele de preț trebuie eliminate "imediat" pentru a ține inflația sub control.

"Dacă această politică economică continuă, atunci vom pierde un deceniu, ne vom confrunta cu stagnare și stagflație", a declarat Matolcsy pe 5 decembrie. "Încă mai putem preveni acest lucru acum - nu vom putea să o facem anul viitor."

Citește și: 

Magazine din Ungaria raționalizează unele alimente iar inflația a explodat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel