Piperea: Planul de reorganizare al Oltchim, un succes

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Planul de reorganizare al Oltchim a fost un succes
Planul de reorganizare al Oltchim a fost un succes
Planul de reorganizare al Oltchim a fost un succes, iar rezultatele obţinute au dus la finalizarea vânzării către Chimcomplex, dar şi la efectuarea ultimelor plăţi către creditori, a declarat miercuri Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, într-o conferinţă despre vânzarea combinatului. 

"În data de 7 decembrie 2018, s-a perfectat contractul de vânzare a activelor funcţionale ale Oltchim. Vorbim de aproximativ 60% din totalul activelor. Practic tot ceea ce este la Râmnicu Vâlcea. Astăzi am efectuat ultimele plăţi către creditorii din lista făcută odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă. Suntem în curs să efectuăm toate plăţile care au mai rămas restante, inclusiv faţă de acei salariaţi care la un moment dat au fost disponibilizaţi", a spus Gheorghe Piperea. 

Acesta a apreciat că business-ul de la Oltchim este unul în plin proces de afirmare, un business cu cifre "interesante" comparativ cu cele din februarie 2013 când Oltchim a fost preluat pentru reorganizare. 

"Procedurile de insolvenţă pot să fie metode de succes, chiar de eficientizare a unei întreprinderi. La finalul lunii septembrie 2018, cifra de afaceri a Oltchim aproape a atins-o pe cea pe întreg anul 2017, fiind vorba de 179 milioane de euro faţă de 210 milioane euro în 2017. În 2017, Oltchim, acea companie care avea nişte pierderi de aproape 200 milioane de euro în 2013, a ajuns la o cifră de afaceri de un miliard de lei. Oltchim este o societate care a ajuns la nivelul lui 2017, la 78% export, adică 163 milioane euro", a punctat Piperea. 

Oltchim, societate de top

Acesta a apreciat că, de patru ani, Oltchim este o societate de top. Este una dintre primele cinci societăţi româneşti care reuşeşte să aibă o cifră de export de 125 milioane de euro într-un an. 

"Important este că aceşti bani s-au dus în salarii, nu numai ale celor 1.600 de angajaţi, dar şi la cei circa 20.000 de angajaţi care lucrează pe orizontală. S-au plătit taxe şi impozite, TVA, comparând cu multe alte companii mari care obişnuiesc mai degrabă să externalizeze profitul şi să plătească taxe în alte ţări, nu în România. Cred că am reuşit să facem din Oltchim, în insolvenţă fiind, unul dintre cei mai importanţi, cei mai oneşti, cei mai credibili agenţi economici ai României. Salariaţii care au reuşit să rămână în Oltchim au avut cu ce să îşi plătească facturile, ratele la bănci", a spus Piperea. 

Tranzacție de proporţii aprobată în industria chimică românească


Potrivit sursei citate, în noua companie vor rămâne 1.164 de angajaţi din 1.600. 

Specialistul în insolvenţă a apreciat că, din păcate, industria petrochimică românească se mai ţine în trei, patru întreprinderi, iar specialiştii dispar în urma pensionării. 

"Ca urmare a vânzării Oltchim, CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, unele plăţi fiind făcute chiar în avans. Ieri, CET Govora a primit suma de 40 de milioane de lei, sumă cu care vor reuşi să evite falimentul. Practic, am reuşit să facem să supravieţuiască sistemul de încălzire centralizată a municipiului Râmnicu Vâlcea. Procedura de insolvenţă nu este un bau-bau, nici măcar un rău necesar. Astfel de proceduri pot fi soluţii de succes dacă sunt aplicate cu insistenţă şi profesionist. Fără insolvenţă, în cazul Oltchim am fi avut 20.000 de şomeri în loc de oameni cu salarii asigurate şi mai puţin TVA la bugetul de stat. Specialiştii în insolvenţă sunt nişte sanitari ai economiei", a spus Piperea. 

Acesta a apreciat rolul pozitiv avut în obţinerea rezultatelor bune de la Oltchim de Ministerul Economiei şi de Consiliul Concurenţei. 

Planul de reorganizare va continua

În urma acestei tranzacţii, Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare. 

Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat luni, pe Bursa de Valori Bucureşti, că a finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti. 

Chimcomplex a cumpărat cu 127 de milioane de euro pachetele de active 1-5 şi parţial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Clorosodice, pachetul Oxoalcooli, pachetul PO/Polioli, pachetul Servicii pe Teren, pachetul Vagoane şi parţial pachetul VCM/PVC. Activele includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie. 

De asemenea, 1.164 salariaţi au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex, se mai precizează în anunţul publicat de Oltchim pe bursă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel