Plata gazelor rusești în ruble. Cum afectează România
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Gazprom anunță o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze spre Europa via Nord Stream 1 / Foto: https://www.piqsels.com/
Gazprom anunță o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze spre Europa via Nord Stream 1 / Foto: https://www.piqsels.com/
Rușii au anunțat în această săptămână că nu vor mai accepta plăți în dolari și euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE.

Însă această decizie este de fapt un ultimatum dat de Vladimir Putin furnizorilor europeni pentru viitoarele contracte.

Cum influențează acest lucru prețurile din România

Profesorul Mircea Coșea a explicat că România nu cumpără direct de la Gazprom gazele: ”Importul gazelor în România este unul foarte încâlcit. De aceea și prețul a ajuns să fie cel mai mare din Europa. Acest lucru trebuie să se schimbe. Pe de altă parte, Putin poate cere orice monedă însă acest lucru nu ne afectează deoarece este mai mult o declarație politică a lui Putin iar schimbarea aceasta se va putea aplica numai pentru contractele viitoare. Este foarte complicat în condițiile actuale ca plata gazelor să se schimbe de la dolari la ruble”. 

Analistul a mai explicat la Realitatea TV că ”România trebuie să pună accent pe producția internă de gaze. Avem în sudul Moldovei un depozit mare și nu înțeleg de ce se amână axploatarea acestuia”.

Gazele naturale. Alt atac al Moscovei? DA, dar cu o sabie cu două TĂIȘURI

Anunțul privind plata gazului în ruble a avut un efect imediat asupra monedei rusești, care s-a întărit față de euro și dolar, după ce s-a prăbușit pe 24 februarie, când forțele rusești au intrat în Ucraina. Putin a aruncat zarurile. Ce vor face europenii? Dacă vor refuza noile, nu vor mai avea gaz rusesc. Dacă le acceptă, vor susține valoarea rublei și vor inversa unele dintre efectele celor trei săptămâni de sancțiuni.

Accelerarea embargoului UE?

”Totul este încă destul de vag, dar ține de comunicare", a estimat Alexandre Andlauer, expert în energie pentru Kpler, pentru BFM Business. Contractele actuale nu sunt afectate, nu pot fi modificate astfel, dar acest anunț poate fi perceput ca o dorință a rușilor de a nu mai vinde. Pe de altă parte însă, acest lucru ar putea accelera alegerea europeană de a nu mai cumpăra din Rusia.

"Occidentul ar putea lovi Rusia cu un embargo petrolier care ar scufunda economia rusă", a avertizat pe Telegram Andriy Iermak, șeful biroului președintelui Volodymyr Zelensky. "Va fi o bătălie economică cheie, iar Occidentul unit trebuie să învingă”, a adăugat oficialul de la Kiev. 

Da, dar un eventual embargou european ar reprezenta o "problemă reală" pentru motorină, al cărei consumator important este Europa, a avertizat, la rândul său, ministrul francez pentru tranziție energetică. "Noi, în Europa și în Franța, trebuie să ne ocupăm de această nevoie de motorină, care va deveni din ce în ce mai crucială”, a atras atenția Barbara Pompili. "Ar fi foarte complicat", a fost de acord Alexandre Andlauer. Citește mia mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel