Platforma Bluesky, dezvoltată de Jack Dorsey, vrea să umilească rețeaua X
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un concurent puternic pentru X / FOTO: Freepik
Un concurent puternic pentru X / FOTO: Freepik
După o lungă perioadă de acces restricționat, platforma Bluesky, un serviciu de microblogging dezvoltat de o echipă condusă de Jack Dorsey și o alternativă promițătoare la rețeaua X, este acum deschisă tuturor.

Bluesky este un proiect care a început în interiorul Twitter cu scopul de a crea o infrastructură descentralizată pentru rețelele sociale numită AT Protocol. La început, Bluesky arăta și funcționa ca Twitter, cu diferența că permitea persoanelor care nu erau afiliate companiei să îl acceseze și să învețe cum funcționează. Acest lucru permite dezvoltatorilor să-și construiască propriile instrumente și funcționalități pe deasupra protocolului AT.

„Descentralizarea oferă posibilitatea de a încerca mai multe lucruri în paralel, astfel încât să nu fie pertubate schimbările pe o singură platformă”, a explicat CEO-ul Bluesky, Jay Graber, pentru TechCrunch.

Această setare oferă utilizatorilor mai mult control asupra experienței lor pe rețelele sociale. De exemplu, pe platforma centralizată Instagram, utilizatorii s-au revoltat împotriva modificărilor de algoritm care nu le-au plăcut, dar nu puteau face nimic pentru a schimba sau îmbunătăți actualizarea nedorită a aplicației.

Mastodon este o rețea socială descentralizată deja existentă, care a apărut cu mult înainte de Bluesky, dar care, folosind algoritmi diferiți, nu interferează. Deși Mastodon este benefică pentru anumite comunități, mulți utilizatori consideră platforma dificil de gestionat din punct de vedere tehnic. Bluesky își propune să îmbunătățească experiența utilizatorului și să creeze un mediu plăcut.

Bluesky se concentrează pe crearea unei experiențe simple și intuitive pentru utilizatorii săi. De asemenea, lucrează la o caracteristică experimentală de federație deschisă care să permită dezvoltatorilor să-și creeze propriile servere, similare cu Mastodon. Cu alte cuvinte, utilizatorii Bluesky vor putea alege pe ce server doresc să folosească platforma și se pot muta fără probleme pe un alt server dacă doresc, fără a-și pierde postările și adepții.

Ca parte a viitoarei actualizări Bluesky, utilizatorii sau organizațiile vor putea să își creeze propriile servicii de moderare a conținutului. 

Citește și Ce este Bluesky, noua rețea socială susținută de Jack Dorsey, fostul CEO al Twitter

Citește și Twitter. Elon Musk a fost binecuvântat de Jack Dorsey. Este singura soluție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel