Urmărește dezbaterea live

Plătim costul pandemiei! Analist: Nu s-a ajuns încă la vârful creșterilor de prețuri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Din păcate, perspectivele nu arată prea bine
Din păcate, perspectivele nu arată prea bine
Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat ultimele evoluții ale indicelui ROBOR, care a trecut, luni, de pragul psihologic de 5%. De asemenea, expertul i-a îndemnat pe români să se ferească de IFN-uri, pentru că riscă să cadă într-o capcană cumplită. 

”Vom plăti din ce în ce mai mult la rate, este un efect al inflației pe care o suportăm. Nu am ajuns încă la vârful creșterilor de prețuri estimat de Banca Națională undeva în luna iunie, dacă nu chiar iulie, când vor fi cele mai mari prețuri, iar inflația va atinge, potrivit estimărilor mele, 12%, chiar 13%.

Prin urmare, aceste costuri legate de împrumuturi vor urma această tendință. Avem 5% acum ROBOR-ul, care se va duce spre 6%, la fel cum și IRCC-ul, indicele pe baza căruia se calculează dobânzile la creditele emise după mai 2019, va ajunge undeva spre 4%. Acolo este o absorbție mai întârziată a acestor creșteri de costuri legate de costul banilor, în ultimă instanță”, a spus Adrian Negrescu. 

Mărfuri necompetitive

Deci, a continuat el, ”ne așteaptă, din păcate, rate din ce în ce mai mari, costuri din ce în ce mai mari de creditare, ceea ce afectează nu doar persoanele fizice, care au credite imobiliare și de consum, dar și companiile, care se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Și ce înseamnă acest lucru? Că mărfurile lor sunt necompetitive și vor și la prețuri din ce în ce mai mari. Încă o problemă pentru inflație, încă un val de inflație, generată și de aceste valuri de scumpiri. 

Feriți-vă de IFN-uri

Analistul financiar a atras atenția că, în cazul în care cetățenii aleg o altă variantă de împrumut, în nici un caz să nu fie IFN-urile. ”Atenție, nu de la IFN-uri, aceste instituții nefinanciare care ne promit credite de la o zi la alta, cu dobânzi de până la 1800 la sută. Și văd reclame la televizor la aceste credite și mă îngrozesc de faptul că sunt foarte mulți pensionari care nu se pricep la zona economică și sunt dispuși să cadă în capcanele acestor cooperative de credit, că nu le pot spune altfel, și se trezesc fără case, cu datorii foarte, foarte mari”, a atras atenția Adrian Negrescu. 

Nota de plată pentru pandemie

El amintește încă un lucru, și anume că, în cei doi ani de pandemie s-au tipărit foarte mulți bani pretutindeni în lume, trilioane de dolari în Statele Unite, euro în Europa, iar acum ”se plătește costul acestor bani prin astfel de metode. Plătim nota de plată pentru pandemia prin care am trecut și pe care s-ar putea să o plătim cu vârf și îndesat încă doi ani, dacă nu chiar trei ani de acum înainte. Ceea ce înseamnă o scădere a nivelului de trai, o scădere a business-ului din România”, a subliniat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel