Prețul platinei înregistreză o creștere trimestrială de 20%, cea mai mare din 2008 încoace
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Un metal prețios care a revenit în grațiile investitorilor
Un metal prețios care a revenit în grațiile investitorilor
Din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, prețul platinei a crescut cu peste 20% în ultimele trei luni, iar metalul prețios este acum pregătit să cunoască cel mai bun trimestru de la începutul anului 2009.

Vineri, prețul platinei a mai crescut cu 1,0%, până la 1.064,50 dolari pe uncie, ceea ce a dus câștigul trimestrial la puțin sub 23%.

În cazul în care prețul platinei își va menține creșterea de 20%, atunci aceasta va fi cea mai mare creștere trimestrială din primul trimestru al anului 2008, când a înregistrat un avans uluitor de 34%.

Potrivit Consiliului Mondial de Investiții în Platină, China, principalul consumator, a importat cantități excesive de platină metalică din 2019, ceea ce a lăsat o ofertă limitată la suprafață pentru restul lumii.

"Acest lucru, în combinație cu prețurile mai mari probabil necesare pentru a elibera stocurile chinezești pe piața internă, ar putea avea o influență semnificativă asupra descoperirii prețurilor pe piața platinei", a scris Consiliul în raportul său Platinum Perspectives din decembrie.

Consiliul anticipează un deficit de platină în 2023, în condițiile în care cererea va crește cu 19%, în timp ce oferta va crește cu doar 2%.

"În pofida turbulențelor economice internaționale, cu multe țări aflate deja în recesiune sau care se așteaptă să intre în recesiune, cererea industrială de platină va crește cu 10% față de 2022, ceea ce depășește media pe 10 ani", a declarat WPIC într-un comunicat de presă.

Cererea de platină în industria auto va continua să crească și anul viitor, în timp ce cererea de platină bazată pe bijuterii va rămâne constantă pe parcursul anului 2023, a adăugat WPIC.

Potrivit datelor Reuters, platina este de departe metalul prețios cu cea mai bună performanță în 2022, înregistrând o creștere de 9% de la începutul anului până în prezent. În aceeași perioadă, aurul a pierdut aproximativ 1%, argintul a crescut cu aproximativ 3%, iar paladiul a scăzut cu 4%.

Citește și:

Aurul atinge un maxim al ultimelor două săptămâni

Aurul a atins joi un maxim al ultimelor două săptămâni, susținut de un dolar mai slab, după ce discursul președintelui Rezervei Federale americane (FED), Jerome Powell, a sporit așteptările privind viitoarele majorări mai mici ale dobânzilor.

Aurul spot a crescut cu 0,4%, la 1.774,62 dolari pe uncie la ora 0241 GMT și a atins cel mai ridicat nivel din 16 noiembrie. Contractele futures pe aur din SUA au urcat cu 1,6%, la 1.788,70 dolari. Indicele dolarului a scăzut cu 0,3 procente. Un dolar mai slab face ca aurul să fie mai atractiv pentru cumpărătorii străini. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel