Plebiscit pentru Notre Dame: reconstruire sau modificare?
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Notre Dame ar putea arăta altfel după refacere
Notre Dame ar putea arăta altfel după refacere
Francezii ''se vor putea pronunţa'' cu privire la reconstrucţia Catedralei Notre-Dame din Paris, reconstrucţie ce va face obiectul unei ''mari dezbateri şi a unei mari consultări'', chiar dacă alegerea finală a proiectului îi va reveni statului francez, a declarat vineri ministrul culturii al Franţei, Franck Riester, la postul LCI, informează AFP. Francezii vor avea de ales între reconstuirea catedralei așa cum era înainte de incendiu sau modificarea construcției printr-un ”gest arhitectural”.

În timp ce un sondaj YouGov publicat la sfârşitul lui aprilie arăta că mai mult de un francez din doi (54%) doreşte o reconstrucţie "identică", comparativ cu 25% care se declarau favorabili unui "gest arhitectural", Riester a opinat că este necesar să studieze toate opţiunile - de aici şi concursul de arhitecţi de stat pe care vrea să-l lanseze -, dar că francezii îşi vor putea spune părerea în cadrul unei mari consultări publice.

După incendiul care a distrus la mijlocul lui aprilie Catedrala Notre-Dame, guvernul francez a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitecţi pentru reconstrucţia turlei. Proiectul selectat de stat, care este proprietarul clădirii, va decide dacă turla concepută de arhitectul Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă va fi înlocuită "printr-un gest arhitectural contemporan".

Citește și: Proiecte de renovare pentru Notre Dame. Umor rusesc. GALERIE

"Vom vedea care va fi decizia statului, însă toate acesta se vor face concertat, prin consultare, nimic nu se va face pe la spatele francezilor", a dat Riester asigurări. "Dacă se va pune acum punct dezbaterii şi va fi aceeaşi turlă sau o turlă diferită, e ca şi cum am limita puterea de decizie a compatrioţilor noştri. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se exprima (...) şi apoi se va tranşa după o mare dezbatere şi o mare consultare", a adăugat el.

Ministrul a reamintit că în Franţa, restaurările de catedrale aduceau toate "noutăţi", cum am fi, de exemplu, folosirea unor materiale diferite, iar aceasta explică utilitatea unei mari dezbateri.

"Francezii se vor putea exprima şi vom vedea apoi ce decizie va fi luată şi cum va fi restaurată Catedrala Notre-Dame", a conchis ministrul culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel